Published On: Uto, lis 16th, 2018

IAKO JE IZMISLIO FENOMEN KOMŠIĆ I Lagumdžija shvatio: Ne može se promovirati građanska država uz nametanje unitarizama

Ukoliko povučemo paralelu s EU, nemoguće je napraviti građanina EU, ako se mora odreći svojeg identiteta. Uspjeh europskog ujedinjenja je upravo u tom bogatstvu različitosti. To bi trebalo primijeniti i na BiH. Ne možete tu građansku ideju promovirati na način da namećete neki unitarizam i brisanje svih ostalih identiteta. Mi moramo pronaći način za kohabitaciju građanskog i nacionalnog, kaže Lagumdžija.

Ubrzani EU put nije tehničko već prije svega, to je geostrateško pitanje  kojim se mjeri moralni i politički kapacitet EU i ukupnog euroatlantskog saveza. Bez kandidatskog statusa 2019. koji bi bio osnova za otvaranje pregovora o izabranim poglavljima mnogo ranije otvaraju se novi problemi koji se neće moći lokalizirati na BiH. Ovo su rečenice Zlatka Lagumdžije, bivšeg lidera SDP-a i bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, koje je izbio na regionalnoj konferenciji “Jadranski Parlament” posvećene budućnosti Balkana, organizirane u povodu petogodišnjice osnivanja Jadranskog Vijeća u Mariboru, piše Dnevni list.

– To znači prije svega otvaranje odmah pregovora za poglavlja 23 i 24, standardi dobrog upravljanja i vladavina prava, o pravosuđu i temeljnim  pravima, pravdi, slobodama i sigurnosti. Opće je mjesto da su ti rak-rane našeg društva pa nema razloga da se ne krene odmah, poručio je Lagumdžija.

Nametanje unitarizma

Stava je da bez otvaranja nove stranice u regionalnoj suradnji, neke vrste zajedničke vizije i realizacije projekta BiH 2030, zapadni Balkan 2030 u okviru EU 2030, ni Europa zasnovana na vrijednostima oličena u jedinstvu u različitostima neće biti naša stvarnost. Tu susjedi ne mogu, kako dodaje, pomoći ukoliko ne podrže proces jačanja BiH kao građanske države i društva zajedničkih vrijednosti, države u kojoj ćemo biti jednakopravni građani pa tako biti Hrvati, Srbi , Bošnjaci i što god još hoćemo. Isto tako, ističe kako je osnovna karakteristika ljevice inkluzivnost, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, ona čuva  drugačije,  dok desnica brani isključivo svoje, na način da  ih  odvaja od drugih.

– Ukoliko povučemo paralelu s EU- nemoguće je napraviti građanina Europske unije, ako se mora odreći svojeg identiteta. Uspjeh europskog ujedinjenja je upravo u tom bogatstvu različitosti. To bi trebalo primijeniti i na BiH. Ne možete tu građansku ideju promovirati na način da namećete neki unitarizam i brisanje svih ostalih identiteta – bez razumijevanja da svaki građanin BiH ima višestruki identitet – i kao katolik, musliman, pravoslavac, Srbin, Hrvat, Bošnjak, ali i Bosanac i Europejac. Mi moramo pronaći način za kohabitaciju građanskog i nacionalnog. Problem je u tome da se u posljednje vrijeme nerijetko promovira građanska ideja koja se negativno odnosi prema svim tim identitetima i zato ima manje pristaša nego nekada, rekao je Lagumdžija.

Ostaje za vidjeti, jesu li Lagumdžijine izjave bile do kraja iskrene, ili su pak kazane u prigodničarskom tonu pred mnogim uglednicima iz političkog života zemalja bivše Jugoslavije.

Brojni uzvanici

Jadransko Vijeće okuplja oko 100 bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja, kao i sadašnje čelnike regionalnih ekonomskih i nevladinih organizacija i stručnjaka iz regije koji raspravljaju o političkim i ekonomskim temama, a u cilju poboljšavanja odnosa u regiji i stvaranju prosperitetne regije čije zemlje će jednako učestvovati u svim  globalnim procesima.

Kroz dva panela, o temama “Kuda ide Balkan” i “Kuda ide socijaldemokracija”, osim Lagmdžije panelisti su bili i Mladen Ivanić, aktualni član Predsjedništva BiH iz RS-a, Dimitrij Rupel, nekadašnji ministar vanjskih poslova Slovenije, Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije, Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore te Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare