Published On: Fri, Feb 14th, 2020

I VUČIĆ SE OGLASIO: “Prenio sam Grenellu da sam POMALO zabrinut za situaciju u BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je večeras u Munchenu specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Richardu Grenellu prenio da je pomalo zabrinut za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH.

 

Vučić je Grenellu prenio i da se nada da će “svi zajedno imati dovoljno snage i pameti da se sačuva mir i stabilnost”.

On je srpskim novinarima u Munchenu, nakon susreta sa Grenellom, rekao da je već telefonom razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je prenio svoj stav.

“Video sam da ga je to pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu, 15. 2., detaljnije razgovaramo o tome”, dodao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod.

“Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno snage, i mi i Bošnjaci i svi ostali, da ćemo razumijeti da je mir prioritetni interes svih nas”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija čini sve da događanja u BiH i Crnoj Gori ne uspore njen ekonomski napredak.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.