Published On: Sub, sij 13th, 2018

I TO U REPUBLIKU SRPSKU: Nakon Hrvatske i Srbije Turci konačno investiraju i u BIH!

Istina je, ulažemo milijarde na Vlašiću, potvrdila je za ATV dr Ebru Guersan predsjednik “HeritageTurk”, konzorcija iz Turske koja u izgradnju Eko zone Korićani-Vlašić planira uložiti vrtoglavih 4,2 milijarde eura!

U dopisu banjalučkoj televiziji piše da je trenutno na sjeveru Afrike gdje potpisuje još jedan investicijski ugovor, nakon čega ima let za Mali.

Uz fotografije iz Sudana doktorica Guersan šalje i garancije o skorom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, čime je i povrdila ranija pisanja medija o namjeri da grade zračnu luku i golf terene na Vlašiću.

“Krajem siječnja osobno dolazim u Bosnu i Hercegovinu započeti finalne razgovore s lokalnim partnerima/vlasnicima projekta da završimo i priču oko glavnog ugovora. Nakon toga, moj tim zajedno sa izvođačima radova počet će s građenjem na samoj lokaciji”, navodi u mailu.

Uz fotografiju originalnog tima iz Ankare ali i onog zaduženog za Balkan, poslali su i prezentaciju sa dosadašnjim ulaganjima.

Futuristički projekt

Da Turci dolaze do kraja mjeseca, potvrdio je i generalni menadžer projekta. Podsjeća da su u futuristički projekt uključene Vlade Federacije i Srpske, ali i općine Kneževo i Travnik.

“Mi sad već možemo projektirati prihod, na bazi tih podloga smo u stvari i napravili projekat”, kaže Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta Eko zona Korićani.

Na pitanje koliki bi bio godišnji prihod, odgovara:

”Nemojte sad to. Veliki je. Znači, veliki je”.

Što će se sve graditi?

U studiji izvodljivosti piše procjena od gotovo dvije milijarde eura na godišnjoj razini. U to se računaju prihodi kliničkog centra, studentskog i umirovljeničkog grada ali “Grada kraljeva” koji će kompletno biti izgrađen u kamenu. U resoru turizma hvale projekat. Pošto Turci predlažu izgradnju kliničkog centra, prometnica i zračne luke očekuju mišljenja ostalih resora kako bi pripremili informaciju za Vladu. I oni su potvrdili sastanak s Turcima.

“Nakon toga ćemo mi, svakako, odrediti faze, dinamiku, obveze – ako govorimo, ipak, o sadržajima koji se tiču i prelaska dvije entitetske linije – da podrazumijeva, svakako, i jedan širi politički konsenzus u pogledu, ne samo nastajanja ovog projekta, nego i buduće eksploatacije, promocije i tog nekog vizualnog i praktičnog identiteta koji bi se stvorio kroz ovaj, pomalo nestvarni, ali i vrlo i možda realan, ako govorimo o kredibilnosti partnera koji su se ponudili, kroz ovaj projekat”, pojašnjava Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

U dokumentaciji koju su ATV-u dostavili investitori piše da je u pitanju tursko-kineski konzorcijum. Surađuju s kineskim bankama i nekoliko turskih građevinskih tvrtki. Između ostalog, izgradili su zračne luke u Istanbulu i Prištini, a trenutno grade turistički kompleks u Azerbejdžanu. Onaj na Vlašiću planiraju izgraditi za 10 godina./HMS/