I ŠTO KAŽEŠ, ŽELJKO KOMŠIĆ NE ŠIRI NACIONALIZAM? Komentari na Klix.ba nakon promo videa Pelješkog mosta prepuni mržnje prema Hrvatskoj

 

Posljednji 148. pilon Pelješkog mosta prije dva dana zabijen je na morsko dno čime je završena prva faza gradnje ovog kapitalnog investicijskog projekta.

Ovim povodom Hrvatske ceste objavile su promotivni film koji po prvi put donosi 3D simulaciju buduće ceste preko Pelješca.

Najveći investicijski projekat u Hrvatskoj podijeljen je u četiri faze, a sadrži izgradnju 32,5 kilometara ceste od čvora Komarna do čvora Doli.

Auto cesta sadrži dva vijadukta, dva tunela i četiri mosta od kojih je najveći Pelješki.

Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika od koji svaki ima kolovoznu traku širine 3,5 metara i zaustavnu traku širine 2,5 metara. Predviđene su i dvije rubne trake širine pola metra, a tu je i sigurnosna i vjetrozaštitna ograda. Ukupna širina mosta je 22,5 metara.

Visina pilona je 40 metara, a postignuta je puna simetrija mosta.

Najduži piloni dugi su 128 metara i izrađuju se u tvornicama u Kini te ih kontroliraju hrvatski inžinjeri.

Kako je tlo prekriveno glinenim naslagama bilo je potrebno predvidjeti čvrste temelje koji će prodrijeti sve do čvrste stijene ispod naslaga.

Graditelji smatraju da se nastojalo osmisliti suvremen, ali i ekonomičan most koji će predstavljati jedan od simbola suvremene Hrvatske.

Komentari na Klix.ba, najčitanijem portalu u Sarajevu nakon ovog videa teški su za citiranja. Prepuni su nacionalističkih ispada,  mržnje prema Hrvatskoj ali i prema Hrvatima u BIH. Na njih se potom nadovezuju radikali iz Hrvatske i stvar poprima bizarne razmjere.

Inače to je portal koji drugima dijeli lekcije o govoru mržnje i nacionalizmima.

Zašto? Pa zato valjda što je iz Sarajeva. Što će reći da su oni ti koji dijele lekcije. Na ostalima je da se prilagođavaju.

Podsjetimo, prijetnje zaustavljanjem gradnje Pelješkog mosta kao dio svoje kampanje koristio je Željko Komšić. Zabilježeno je da su na njegovom predizbornom skupu, njegovi obožavatelji prijetili silovanjem RH predsjednici kao i nabijanjem na kolac hrvatskom predsjedniku u BIH Draganu Čoviću. Slučaj je, što se tiče “slobodnog novinarstva u BIH” potpuno zataškan. Kao da zemljim upravlja Erdogan. Ironija je , da je BIH nakon tog, u pogledu slobode medija, proglašena slobodnijom zemljom od RH.

Poskok.info

more recommended stories