Published On: Pet, lip 24th, 2016

I Obama tražio hitni razgovor s Cameronom: UK je odlučila ići svojim putem, a taj put će biti težak

Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Barack Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, za kojega dio američkih medija piše da će morati napustiti mjesto premijera
Današnji dan tužan je dan za Europu i za Britaniju, prvi su komentari u petak koje daju zagovornici ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, nakon objavljivanja zasad još neslužbenih rezultata koji pokazuju da se ta zemlja odlučila napustiti EU, javljaju agencije.
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da je petak tužan dan za Europu, kao i vicekancelar Sigmar Gabriel.
“Vijesti iz Britanije zaista su žalosne. Izgleda da je danas tužan dan za Europu i Britaniju”, kazao je Steinmeier na svom službenom Tweeter računu.
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc AYRAULT kaže također da je danas tužan dan za Britaniju, a da će Europa nastaviti ali da mora reagirati kako bi ponovno zadobila povjerenje ljudi.
Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski današnji dan također naziva tužnim, i za Europu i za Poljsku.
Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz očekuje da će pregovori o napuštanju između Britanije i Europske unije početi brzo, prenosi Hina.
“Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je ići svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji pokazuju jutros da će to biti težak put”, rekao je Schulz za njemačku televiziju ZDF.
“Očekujem da pregovori o izlasku brzo počnu”, kazao je Schulz, primijetivši da je odmah po objavi privremenih rezultata referenduma došlo do pada funte. “Ne želim euro doživi slično”.
Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Barack Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, za kojega dio američkih medija piše da će morati napustiti mjesto premijera.
Predsjednik je obaviješten o ishodu referenduma i nastavit će biti informiran, kaže Bijela kuća u službenom priopćenju.
Australski premijer Malcolm Turnbull kazao je da očekuje razdoblje nesigurnosti i nestabilnosti na globalnim tržištima.
Iako naglašava da će posljedice za Australiju biti ograničene, on kaže kako se već jutros vide padovi na burzama i očekuje “određen stupanj nesigurnosti kroz neko vrijeme”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>