Published On: Ned, sij 14th, 2018

I NIKŠIĆ ZNA U PRAVO: Pred Ustavnim sudom BiH sada se mogu naći odredbe ustava FBiH i RS, pa čak i Daytonski sporazum

Nikšić kaže da je ovim potezom HDZBiH „otvorio mogućnost da se pred Ustavnim sudom BiH osporavaju razne odredbe Ustava FBiH, ali i Ustava RS pa čak i pojedini aneksi samog Daytonskog sporazuma“ te da svi u BiH moraju biti svjesni posljedica do kojih ovo može dovesti.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u pisanoj izjavi za javnost navodi da zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH, koji je Ustavnom sudu BiH podnijela Borjana Krišto, do kraja je razobličio kakvu državu i politički sustav u BiH želi uspostaviti HDZBiH.

Nikšić navodi kako je „sada valjda svima jasno da HDZ želi legalizirati rezultate etničkog čišćenja, jer im je sporna ustavna odredba, čiji je smisao upravo nepriznavanje onoga što je prouzrokovao rat, u smislu protjerivanja svih građana na području FBiH“.

Dodaje da je odredba o tome da se iz svake županije može birati po najmanje jedan izaslanik iz svakog naroda, ako je makar jedan takav zastupnik izabran u skupštine županija, dio Ustava FBiH još od Washingtonskog sporazuma iz 1994. godine.

– Smisao ove odredbe bio je tada, a i danas je, osiguranje mogućnosti da unatoč protjerivanju i etničkom čišćenju svi narodi na području cijele FBiH imaju mogućnost biti birani u Dom naroda. Ova odredba u Daytonu 1995. godine, nažalost, nije proširena na područje cijele države, tako da u Ustavu RS ovakva ustavna zaštita ne postoji, zbog čega su povratnici u ovaj dio BiH i danas žrtve institucionalne neravnopravnosti, što se mora mijenjati – smatra Nikšić, prenosi Fena.

On u pisanoj izjavi navodi da ovaj zahtjev potvrđuje i kako je „prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH neustavan“. Umjesto da takav prijedlog povuče sada se želi s njim uskladiti Ustav FBiH, što je apsurd.

Nikšić kaže da je ovim potezom HDZBiH „otvorio mogućnost da se pred Ustavnim sudom BiH osporavaju razne odredbe Ustava FBiH, ali i Ustava RS pa čak i pojedini aneksi samog Daytonskog sporazuma“ te da svi u BiH moraju biti svjesni posljedica do kojih ovo može dovesti.

– Jasno je kako HDZ i na ovaj način pravi alibi za svoj scenarij blokade države, kada im se ne svide izborni rezultati u listopadu 2018. godine i nastojanje da se uruši demokratski poredak. Krajnje je vrijeme, stoga, da prestane blokada Parlamenta FBiH, te sazove i održi vanredna sjednica na kojoj bi se razmatrao prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su zajednički predložili SDP i DF – navodi Nikšić.

Dodaje da je ovaj Zakon najpošteniji prijedlog koji je ponuđen, nije usmjeren protiv bilo koga, osigurava provedbu izbornih rezultata i što je najbitnije sprječava bilo koga da od građana ove zemlje otme mogućnost da na izborima izaberu vlast kakvu žele – priopćeno je iz SDP-a BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>