Published On: Uto, lis 21st, 2014

I KARADŽIĆEVCI POČELI STRAŠITI ČOVIĆEM: Dodik gura Čovićev projekt, nudimo se Sarajevu i hoćemo u vlast

”Pozicija SDS-a je da želi ući u novo Vijeće ministara, odnosno u vlast na razini Bosne i Hercegovine, i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li Dodik, uz Čovića, biti dominantan u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Vijeću ministara”, rekao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a gostujući u emisiji Danas Radija Bosne i Hercegovine.

”To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom razdoblju i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Ja razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti jer jednostavno on ima politički dogovor s Dodikom da guraju zajedno projekt koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Daytonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata. Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve”, kazao je Bosić.

Dodao je kako tu će dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz Federacije koje nisu HDZ, o tome hoće li dopustiti da i u budućoj vlasti osovina Dodik – Čović bude ta koja diktira stanje u Bosni i Hercegovini.

Na upit znači li to da takav stav HDZ-a već u startu, u izvjesnom smislu, slabi poziciju SDS-a u pregovorima, Bosić naglašava kako je praktično na bošnjačkim strankama da odluče.

”Imaju mogućnost da biraju hoće li nastaviti politiku konflikta i međunacionalnih odnosa ili će početi neku drugu politiku. Mi smatramo da u Bosni i Hercegovini, da bi krenula naprijed, treba promijeniti osnove politike. Treba, slažem se, rješavati i ova otvorena pitanja koja se tiču, prije svega, Sejdić – Finci, pa i položaja Hrvata, ali ne na osnovu nerealnih želja, nego na osnovu toga kako omogućiti ljudima da bolje žive i da njihova djeca mogu ovdje da ostvare perspektivu. Ukoliko se nastavi politika kao u protekle četiri godine, to neće biti moguće”, rekao je Bosić gostujući na BHRadiju.

Predsjednik SDS-a ranije je rekao kako će njegova stranka pregovarati o uspostavi vlasti sa svima osim sa SNSD-om.

Istodobno, i SNSD-a je upućen poziv HDZ- BiH i SDA da se krene s formiranjem Vijeća ministara.

”Izvjesno je da već sada možemo reći kako postoji jasna većina u parlamentu BiH za formiranje novog Vijeća ministara. Stranke pobjednice u oba entiteta, SNSD i njihovi koalicijski partneri u RS, te SDA i HDZ u FBiH već i matematički imaju kapacitet da mogu formirati novo Vijeće ministara”, rekao je dopredsjednik SNSD-a Igor Radojičić i pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i ispoštovala volja građana.