I Gulagumdžija suglasan: Riješenje je da Budimir podnese ostavku

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, suglasili su se večeras u Sarajevu da što prije treba definirati strukturu vlasti na svim razinama u BiH, te da ona treba biti identična od Vijeća ministara do županijske razine.

Lagumdžija je izjavio da sastanak s Čovićem predstavlja jedan u nizu bilateralnih susreta čiji je cilj priprema za sastanak šestorke, koji bi trebao biti održan u narednih sedam dana i čiji domaćin će biti predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Precizirao je da ova šestorka uključuje dva HDZ-a, SDP BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

“Usuglasili smo se da je potrebno što je moguće prije utvrditi parlamentarnu većinu, koja treba biti jedinstvena na svim razinama, jer to je najbolje rješenje za BiH. Mislimo da je moguće napraviti jedan novi momentum kada je u pitanju provođenje Mape puta koju smo dogovorili s Bruxellesom i iskreno se nadamo da ćemo u narednih sedam dana riješiti otvoreno pitanje, a to je – tko je u ovoj zemlji vladajuća koalicija”, rekao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka.

Lideri SDP-a BiH i HDZ-a BiH zaključili su da je potrebno što prije završiti rekonstrukciju Federalne vlade u skladu s potvrđenom parlamentarnom većinom u ovom entitetu, koju čine dva HDZ-a, SDP i SBB, te da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir treba podnijeti ostavku i ustupiti mjesto osobi koju će izabrati ova većina.

“U vezi s Mapom puta, smatramo da je moguće u jednom razumnom vremenu doći do provođenja presude ‘Sejdić – Finci’ i nadamo se da ćemo u razgovorima s predsjednicima SNSD-a i SDS-a, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem, razriješiti i te probleme”, rekao je Lagumdžija.

Na pitanje novinara hoće li doći do razgovora s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem, Lagumdžija je odgovorio da se “SDP i SDA nalaze u dvije odvojene grupacije, te da jedni trebaju preuzeti odgovornost za vođenje zemlje, a drugi trebaju biti konstruktivna opozicija”, jer ove dvije stranke imaju različito viđenje reformi u zemlji

“Ukoliko SDA ima kapacitet da s nekim napravi parlamentarnu većinu, mi to nećemo negirati”, kazao je Lagumdžija.

Čović je ponovio da je cilj ovih bilateralnih razgovora da se prije sjednice Parlamenta BiH postigne dogovor o tome što i kako dalje raditi, te da se otklone “kočnice” u funkcioniranju izvršne vlasti u Federaciji BiH i BiH.

“Rješenje je ostavka predsjednika Federacije BiH. Parlamentarna većina je kazala jasno što misli o njegovoj poziciji, a i lokalni izbori su mu poslali vrlo jasnu poruku koliko njegovog naroda stoji iza takve ideje, tako da smatram da bi bilo racionalno i razumno da Budimir podnese ostavku”, rekao je lider HDZ BiH i najavio za sutra sastanak s liderom SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem.

Na pitanje novinara hoće li u Parlamentu BiH podržati smjenu Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova, Čović je rekao da mu je slično pitanje postavljeno i prilikom nedavne posjete Banja Luci i da je i tada odgovorio da će stav HDZ-a BiH i SNSD-a biti izbalansiran i ujednačen po svim pitanjima kada je u pitanju parlamentarni rad, odnosno izvršna i zakonodavna vlast.

“Bio bih sretan kada bih i s drugim predstavnicima stranaka imao odnos kakav imam s Dodikom i da dogovaramo takve stvari”, rekao je Čović.( Onasa)