I DOK REUF BAJROVIĆ TVRDI DA ONI NISU RADILI ZLOČINE: Bivšem pripadniku tzv. Armije RBiH potvrđena optužnica i produljen pritvor zbog ratnog zločina

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv Ese Razića, rođenog u Čapljini 1966. godine, državljanina SAD-a, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, a koju je 9. studenoga Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužiteljstvo je uz optužnicu predložilo produljenje mjere pritvora optuženom te je Županijski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog osnovan i 13. studenoga ove godine donio rješenje o produljenju pritvora protiv optuženog, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Kako je navedeno, pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude, a najdulje dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice.

Naime, optuženom Esi Raziću se optužnicom stavlja na teret da je 2. listopada 1993. godine u jutarnjim satima na brdu Kvanj u Mostaru kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u svojstvu pripadnika Armije BiH izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Podsjećamo, Eso Razić lišen je slobode na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja kaznenog postupka, priopćili su iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru./HMS/