Published On: Pon, ruj 28th, 2015

I DOK MNOŠTVO MLADIH MUKU MUČI SA ZAČEĆEM: U BiH uvezeno oko 10.000 pilula za dan poslije.

Pilula “za dan poslije” se uzima što prije nakon seksualnog odnosa, a zbog svog hormonskog sastava mijenja aktivnosti prirodnog hormona progesterona, na taj način odgađajući ovulaciju i tako sprječavajući oplodnju i neželjenu trudnoću.
Bitno je naglasiti da hitna kontracepcija nije abortus jer se primjenjuje kako bi se spriječio nastanak trudnoće, te neće pomoći ukoliko je ranije već došlo do začeća. Pored toga, moguće nuspojave abortusa su mnogo teže nego nuspojave hitne kontracepcije.
Ipak, pilula za dan poslije ne preporuča se kao vid redovite kontracepcije i ona se koristi samo u “izvanrednim” i specifičnim situacijama.
335 757,60 KM za hitnu kontracepciju u 2014. godini
Podaci do kojih je web portal Klix.ba došao u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine govore kako je na hitnu kontracepciju (tzv. Pilule za dan poslije) utrošeno 335.757, 60 km, odnosno 0,063 posto od ukupnih financijskih sredstava utrošenih u prometu lijekova na veliko.
Najviše sredstava je utrošeno za lijek EllaOne (234 594,36 KM, veleprodajna cijena lijeka po kutiji je iznosila oko 40 KM), a zatim na lijek vike (101 163,24 KM, veleprodajna cijena lijeka po kutiji je iznosila oko 25 KM).
Ovi podaci govore o tome kako je u 2014. godini u Bosni i Hercegovini uvezeno oko 10.000 pilula za dan poslije.
U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine naglašavaju kako je to brojka koja se odnosi na veleprodaju, odnosno količinu lijekova koji su ušli u BiH. To jesu li svi prodati, te da li se i koliko njih nalazi na zalihi u ljekarnama, nema preciznih podataka. Ipak, naglašavaju kako se uvozna količina uvijek prilagodi potrebama.
Tablete se mogu nabaviti “i na svoju ruku”
Na teritoriju BiH mogu se nabaviti dvije vrste pilula za dan poslije, EllaOne i vike. Lijek vike se kupuje na recept, dok je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je 22. travnja 2015. godine odobrila je kupnju EllaOne pilule za dan poslije bez liječničkog recepta.
Za redovnu, ali i hitnu kontracepciju je potreban liječnički nalaz, no u pojedinim privatnim apotekama moguće ih je nabaviti i bez recepta.
U razgovoru sa službenicama u apoteci, saznajemo pak kako hitnu kontracepciju kupuju uglavnom mlađe djevojke i žene, dobne skupine od 18 do 35 godina.
Prema podacima kojima raspolaže Agencija, promet i potrošnja kontraceptiva u zemljama Europske unije i zemljama u okruženju je znatno veći u odnosu na promet i potrošnju istih u Bosni i Hercegovini.

 
 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare