I DALJE NEIZVJESNO Ovo su potencijalni kandidati za novog premijera ŽZH-a

 

Proteklih tjedan dana je aktualna priča o novom predsjedniku Vlade Županije Zapadnohercegovačke, točnije od prošlog ponedjeljka, nakon što je Zdenko Ćosić potvrdio da ide u državni Dom naroda. Iako je već bio predložen od Gradskog odbora širokobriješkog HDZ-a za mandatara u novoj Vladi (jer je to funkcija koja gentlmentskim dogovorom pripada Širokom Brijegu po kazivanju širokobriješkog HDZ-a ), na iznenađenje svih došlo je do preokreta. Tako sada imamo situaciju da HDZ u Širokom Brijegu mora dati novo ime umjesto Ćosićevog.

Međutim, HDZ ŽZH se i dalje ponaša plemenski,  umjesto da se biraju najkvalitetniji kandidati među njima, kod sastavljana Vlade u ZHŽ-u imamo nepisano pravilo teritorijalne zastupljenosti.

Osim što je HDZ Široki Brijeg poslao opet u Federalni parlament najvećeg šutljivca među njima – Darija Knezovića (op.a. koji je već sjedio 7 godina u Federalnom parlamentu) HDZ Široki Brijeg očito ima problem s pronalaskom kvalitetnog kandidata za Ćosićevo upražnjeno mjesto. Naime, godinama nema aktivnog političara iz Širokog osim Zdenka Ćosića.

 

Međutim, u krugovima HDZ-a ŽZH,  nitko se nije ni sjetio da bi na mjesto premijera mogli sjesti i neki drugi kadrovi HDZ-a koji imaju prebivalište i van granica Visoke Glavice. Svakako tu treba imati na umu da se kao kandidat za premijera prometnuo i načelnik grada Ljubuškog, Vedran Markotić koji je pokazao u kratkom vremenu sposobnost vođenja jedne od bitnijih hrvatskih općina/gradova u BiH.

Naš izvor iz širokobriješkog HDZ-a govori kako je tu još nekoliko mogućih imena.

Tako je u “igri” Vilson Crnjac, dopredsjednik HDZ-a u Širokom Brijegu i ravnatelj Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH-a, zatim Kristijan Zovko koji je trenutno ministar pravosuđa i uprave ŽZH i nekadašnji tajnik Vlade ŽZH samim time i blizak suradnik Ćosića. Također je, prema našim informacijama, blizu preuzimanja ove pozicije i Ivan Damjanović jedan od aktivnijih zastupnika u Skupštini ŽZH – i dopredsjednik HDZ-a u Širokom.

Ipak, u priču bi mogao uletiti i netko od gospodarstvenika, a sve kako bi se izbjegao mogući sukob unutar gradskog odbora HDZ-a u Širokom.

Doznajemo da bi to mogao biti Eugen Šušak koji je drugi čovjek tvrtke TT Kabeli, jedne od deset najuspješnijih tvrtki u BiH kada je u pitanju izvoz, čovjek blizak stranci, ali trenutno neuključen u ključne procese odlučivanja.

O Šušku se malo zna osim činjenice da je riječ o nećaku prvog ministra obrane samostalne Hrvatske. U javnosti se ranije spominjao kada je obnašao mjesto savjetnika ravnatelja Kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesića, a kada je Vjekoslav Bevanda postao predsjedatelj Vijeća ministara BiH, “transfer” u tu instituciju ostvaruje i Šušak i to na mjesto predstojnika Bevandinog ureda.

Šušak je po zanimanju politolog i ranije je govoreno da bi se mogao uključiti u izravne procese odlučivanja upravo s pozicije predsjednika Vlade ŽZH, a svojevremeno je spominjan i kao prvi čovjek Obavještajno sigurnosne agencije BiH što se, kako vidimo, nije dogodilo. Još.

Spomenuta kao moguća opcija je i doktorica Monika Tomić, odlična u svojoj struci, ali i kao političarka omiljena među biračima, a to je i dokazala na općim izborima 2014. godine kada ulazi u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH s osvojenih gotovo 20 000 glasova.

Osim mjesta premijera ŽZH, velike se peripetije događaju i u podjeli županijskih ministarstava, tako da je još enigma tko će biti novi ministri u ministarstvu obrazovanja, ministarstvu gospodarstva i u ostalim ministarstvima.

 

 

Poskok.info