Published On: Pon, ruj 29th, 2014

I BOSNA DOBILA VIDIOCA: Lagumdžija tvrdi da mu se redovno, u sitne sate, ukazuje Treći entitet

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija na predizbornim skupovima SDP-a nastavlja Josipa Broza Tita iako je grupacija europskih socijalista, čiji je član i SDP BIH odavno osudila totalitarne vođe te pozvala na tu praksu i balkanse podružnice svoje unije. Bez obzira na sve to Lagumdžija sebe i svoju stranku  ne prestaje predstavljati kao jedinu branu trećem entitetu iako to baš i nije Titova doktrina. Tito je naime, u cilju očuvanja zemlje od rastućih nacionalizama, umjesto da bude glup kao Zlatko, koji svojim unitarizmom jača nacionalizme,radio mudro koliko je mogao da te nacionalizme što više stiša. Pa je tako krajem 60-ih i početkom 80-ih iste utišao federalizacijom zemlje. I da se pred kraj mandata nije vratio komunističkoj doktrini upravljanja ekonomijom, da je ostao vjeran izvornom titoizmu u ekonomskom pogledu , a što nije ništa drugo nego demokratizirani socijalizam, Jugoslavija bi u EU ušla kompletna. Nju naime nije uništio nacionalizam, on je bio tek posljedica njenog potpunog ekonomskog rasula. Kada komunističke vođe nisu nakon Tita znale kako nahraniti naše narode i narodnosti poveli su ih u novi bratoubilački rat.
Drugim rječima, da se danas pita Tita, likovi poput Lagumdžije i slični bili bi pometeni s političke scene, iz ureda Željka Komšića bio bi izbačen portret Blaža Kraljevića a zemlja bi se u roku tjedan dana federalizirala. Upravo taj Tito, u kojeg se kune Zlatko radio bi na Trećem entitetu, kako je radio na Kosovu, Vojvodini i Ustavu iz 1974-e. Zlatkova sličnost s Titom može se nazrijeti tek u ekonomskoj politici prema BIH. Kao drug Broz, tako i Zlatko, čini sve da ekonomija BIH nikada ne proradi. Koliko je zaslužan za potpuni prestanak dijaloga, narušavanje međunacionalnih odnosa i jačanje separatizma, to najbolje svjedoče razdoblja nakon Alijanse kao i ovo razdoblje nakon Platforme. Lik koji je slučajno, iz straha od prve linije ušao na prvu liniju politike, slučajno je, iz vlastitog karijerizma, gotovo presudio Bosni i Hercegovini. Jao ovoj zemlji bude li je on čuvao.

Treći entitet, hrvatsko je DA Bosni i Hercegovini. U trenutku kad Hrvati odustanu od Trećeg, odustat će i od BIH, a onda će BIH protiv sebe imati dva od tri naroda i 50% građana. Ako je to Zlatkov cilj, tanak mu je patriotizam. Velikim se temama razmeće za jednu prolaznu predizbornu kampanju. Al treba razumijeti čovjeka. Svjestan je da onaj tko ima izvršnu vlast u BIH kontrolira i sudsku. Zna on to jer ovih dana hapsi i šeta Čauševića govoreći mu koga da optuži. Svjestan je i da gubljenjem izvršne vlasti , prašina sa predmeta Reket leti u zrak, a “Titovi” orlovi u Zenicu.

Lagumdžija je, kako je priopćeno iz SDP-a, na predizbornom skupu “Titove partije”, kako je, nedavno nazvao svoju stranku, u Stocu kazao kako je, “zahvaljujući podršci 280.000 glasova, koje je SDP dobio na izborima prije četiri godine, uspio zaustaviti novu podjelu države”.

“Pred nama su bile karte i sve je bilo dogovoreno za stvaranje trećeg entiteta. SDP je kao politička snaga to uspio zaustaviti, a tako će raditi i u budućnosti. Nema novih podjela, ali morate zapamtiti da na ovim izborima biramo hoće li karte iz Bruxellesa ponovo doći na stol”, rekao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, BiH nema šansi za napredak dok se ne vrati korijenima ljevice i Titu, koji je najbolje iskoristio sve prednosti ljevice.

“Bio pijan ili drogiran, kao što neki tvrde da sam bio prilikom nedavnog obraćanja dok sam govorio o Titu, s ovim se, jednostavno, moraju složiti”, dodao je Lagumdžija.

Kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović rekao je kako se u kampanju nije uključio da bi se borio za stolice, nego za bolji život bh. građana.

“I ovi posljednji napadi raznih nevladinih organizacija, koje se tobože bave praćenjem potrošnje proračunskih sredstava, su zaista smiješni, jer izgledaju kao monografija moje emisije 60 minuta, a stvari o kojima oni sad pišu, mi smo obrađivali još prije deset godina”, naveo je Hadžiomerović.

Glavni tajnik SDP-a i tzv. premijer FBiH Nermin Nikšić istaknuo je kako su mnogi aktualni saziv Vlade pokušali opstruirati kroz razne lažirane afere.

“To se ponavlja i sada, kada nam razni strani, trećerazredni činovnici lažima sabotiraju kampanju. Te laži su jedva dočekali naši politički protivnici, koji jedva čekaju da nešto tuđe, pa čak i laž, odmah proglase pametnim”, naglasio je Nikšić./HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare