Published On: Sri, lis 23rd, 2019

I BiH želi tvornicu VW-a: Predložene dvije lokacije oko Sarajeva

Dvanaest zemalja Europe izrazilo je interes da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu tvornicu. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.

-Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijma, za gradnju nove tvornice ponuđene su dvije lokacije, obje na području Županije Sarajevo.

-Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete financiranja – kazali su upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Volkswagen Sarajevo, ali, prema neslužbenim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Wolfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH.

Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.

Za gradnju tvornice Volkswagena, osim BiH, zainteresirane su i Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska.

Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier susreo se jučer s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je najavio da će pokrenuti inicijativu za dovođenje Volkswagena u Srbiju.

I hrvatski mediji pišu o posjeti Altmaiera njihovoj zemlji i ulasku Hrvatske u bitku za ovu investiciju vrijednu vise od milijardu eura. Hrvatskoj vladi pomogao je Livnjak Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji.

On je u Zagrebu pokrenuo “Rimac automobili” i stvorio jedno od najbržih električnih vozila na svijetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između VW-a i hrvatske vlade.

O posjeti Altmaiera BiH još nema službenih informacija, rečeno je u Vladi, ali to ne znači da je neće biti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare