HVALE SE: Silovito napadamo, prepolovili smo Gazu

Izraelska vojska je izvijestila da večeras izvodi “intenzivne zračne udare” u Pojasu Gaze koji će se “nastaviti idućih dana”, dodajući da je taj palestinski teritorij prepolovljen.

“Intenzivni napadi su sada u tijeku (…) i nastavit će se noćas i idućih dana”, rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, dodajući da su izraelske snage koje ondje djeluju prepolovile to područje na “južnu i na sjevernu Gazu”.

Hamasovci tvrde da Izrael bombardira u blizini bolnica

Malo ranije Hamasova je vlada izvijestila o “intenzivnom bombardiranju” oko bolnica na sjeveru pojasa Gaze, gdje su ponovo prekinute internetske i telefonske linije. Bombardirano je područje oko bolnice al-Šife, najveće u Pojasu Gaze, navodi isti izvor.

Nakon 30 dana rata Izraela i palestinskog islamističkog pokreta, okruženje sjevernog dijela teritorija i njegovo odvajanje od juga Pojasa Gaze važna je faza u operaciji izraelskih snaga, istaknuo je Hagari.

Izrael naredio evakuaciju sa sjevera

“Još dopuštamo prijelaz civila sa sjevera Gaze i iz grada Gaze prema jugu”, dodao je dok je 300.000 do 400.000 ljudi još na sjeveru tog teritorija, gdje se natiskalo 2,4 milijuna stanovnika u katastrofalnim humanitarnim uvjetima.

Izrael je sredinom listopada naredio evakuaciju civila sa sjevera Gaze, gdje su borbe žešće, na jug. Danas je izraelska vojska još jednom bacala iz zraka letke s porukama u tom smislu.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je danas prilikom posjeta okupiranoj Zapadnoj obali na “prisilnu deportaciju” palestinskih civila iz pojasa Gaze, u okviru izraelske ofenzive koja je odgovor na Hamasov krvavi napad na Izrael 7. listopada.

Izraelske vlasti su izvijestile o najmanje 1400 mrtvih na izraelskoj strani, većinom civila ubijenih prvog dana Hamasovih napada. U pojasu Gaze Hamas je u nedjelju izvijestio o 9.770 poginulih, među njima 4.800 djece i 2.550 žena, stradalih nakon 7. listopada u bombardiranjima Izraela koji kaže da želi “uništiti” Hamas./Hina/HMS/

more recommended stories