Published On: Ned, lis. 15th, 2017

HUSAGIĆ: U vladu Austrije ulazi stranka koja podržava samostalnost RS i HB

Kandidat Socijaldemokratske partije (SPO) na današnjim izvanrednim izborima za austrijski parlament Ahmed Husagić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako vjeruje da će u narednom vremenu doći do promjene službene politike Austrije u odnosu na BiH.

Na saveznoj listi za austrijski parlament i bosanskohercegovačka zajednica imala je svog kandidata i to Ahmeda Husagića kao člana SPO-a. Husagić nam je, nakon objavljivanja prvih rezultata današnjih izbora, kazao kako još uvijek nema informaciju je li uspio osvojiti mandat jer sve ovisi od preferencijalnih glasova.

“Kao što sam uvijek ponavljao, bitno je da pokažemo političku snagu kao zajednica, a moj ulazak je tu manje bitan”, rekao je Husagić.

Prema 86,2 posto prebrojanih glasova Narodna stranka Austrije (OVP) na čelu sa Sebastianom Kurzom osvojila je 31,6 posto glasova, a slijede je Socijaldemokratska partija (SPO) aktualnog kancelara Christiana Kerna sa 26,9 posto glasova i Stranka slobode (FPO) sa 26,0 posto glasova. Na osnovu ovih rezultata, OVP će najvjerojatnije morati parlamentarnu većinu tražiti u redovima FPO-a.

S obzirom na rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora Husagića smo pitali očekuje li zaokret u austrijskoj politici.

“Apsolutno. Ako dođe do koalicije između OVP-a i desne ekstremne partije FPO doći će do razgradnje socijalne države, privatiziranja društvene imovine, ali i porasta netrpeljivosti u društvu prema strancima”, kazao je Husagić.

On ističe da kao jedinu mogućnost za formiranje vlasti vidi uspostavljanje takozvane “crno-plave koalicije” koju čine OVP i FPO.

Austrija je uvjerljivo najvažniji trgovinski partner BiH zbog čega se rezultati izbora u ovoj zemlji direktno tiču i BiH. Do sada su vlasti iz službenog Beča otvoreno davale podršku europskim integracijama i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Husagić smatra kako treba sačekati i vidjeti iz koje političke stranke će biti izabran ministar vanjskih poslova Austrije kako bi se moglo preciznije odgovoriti na pitanje o promjeni politike u odnosu na BiH.

“U svakom slučaju bit će promjena. FPO stranka je u predizbornoj kampanji obećavala podršku odcjepljenju bh. entiteta Republika Srpska. Vidjet ćemo hoće li ispuniti to predizborno obećanje. Nadamo se da će SAD preventivno djelovati na takve negative namjere”, rekao je Husagić.

Podsjećamo, prema prvim rezultatima izbora u Austriji izvjesno je kako će za novog saveznog kancelara ove zemlje biti izabran aktualni ministar vanjskih poslova Austrije i predsjednik OVP-a Sebastian Kurz.

Kurz je pobjedu ostvario na platformi promicanja planova za smanjenje priliva imigracije i radnika iz siromašnijih istočnoevropskih država, čime je osigurao glasove radikalne desnice./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer