HTIO JE ISPASTI MUDAR: Imamović negirao Dodikovu izjavu da je Tvrtko bio kralj Srba. NIje se proslavio s pojašnjenjem…

U Istočnom Sarajevu je održan defile povodom  dana državotvornijeg BH entiteta a tom prilikom se obratio i predsjednik RS Milorad Dodik. Dodik je prozvao međunarodnu zajednicu, ali i prisvojio Tvrtka Kotromanića Srbima, istakavši da je bio srpski vladar.

Za “Avaz” ovu izjavu je prokomentirao  i ugledni profesor i historičar Enver Imamović, koji kaže da je ta tvrdnja apsurdna i da je suvišno išta govoriti.

– Da to izjavi jedan političar, kad kažemo političar podrazumijeva se da ima neku edukaciju. Ovim se jasno pokazalo da nema nikakve edukacije, toliko su zaslijepljeni da vjeruju u ono samo što oni zamisle – istakao je Imamović.

Dodaje i to da se jasno zna čiji je vladar Tvrtko bio, i kako je navedeno u historiji.

– To je bio kralj srednjovjekovne Bosne, a prije toga banovine, jer je Bosna bila banovina. S obzirom da je Evropa tada imala kraljeve i careve, Tvrtko kao jedan od najmoćnijih vladara u ovom dijelu Evrope, odlučio je Bosnu učiniti kraljevinom – kazao je Imamović za “Avaz”.

Naveo je i to da je on član dinastije Kotomanić što znači da su oni osnivači političkog jezgra koje se pretvara u srednjovjekovnu Bosnu.

Profesor Imamović ističe i to da se zna gdje je kolijevka, jer postoji i stablo dinastije koje jasno pokazuje korijene.

– Tu su zapisi, arheološki podaci, što nije uopšte sporno. U Srbiji prisvajaju Kotromaniće i povezuju ih sa Nemanjićima, dok u Hrvatskoj prisvajaju sebi, a mi historičari kažemo nek se dogovore jer je jedna istina. To je apsurd i jedne i druge strane, jer se zna da je iz Bosne o tome pišu i knjige. Nek pročitaju udžbenike pisane, ne samo u Zagrebu i Beogradu, već i u Sarajevu i Beču. Jasno piše, to što oni okreću istinu, jer znaju da time potpaljuju strasti kao i mnoge druge stvari – rekao je Imamović za “Avaz”.

Dodao je i to da se zna gdje Tvrtkov grob, zna se ko mu je otac i djed, te i to da u jednom dokumentu njegov pradjed Kotroman kaže: “Otkad postoji Bosna mi smo na čelu Bosne”.

Imamović međutim negira samu Dodikovu rečenicu. Tvrtko kralj je doista bio vladar Srba. “Kraljem Srba” stoji u svakoj Tvrtkovoj titulaciji.

Nadalje Imamović ne pojašnjava kako to da je Bosna bila banovina niti ulazi u polemiku kada prestaje biti banovina i postaje kraljevina.

Naime Tvrtko je po jednoj lozi direktan potomak Šubićevih, unuk je Pavla Šubića a po drugoj liniji u direktnom srodstvu s Nemanjićima, tada katolicima.

Banovine u Bosni odbijaju za razliku od zapadnih banovina Zvonimirove krune stati pod Ugare te nastaje otpor. To uviđa loza Šubića i moćna loza Nemanjića. U Bosni je neko vrijeme trajala prepirka među bosanskim banovima o tome tko treba biti glavni ban.

Potom Šubići i Nemanjići postavljaju Stjepana I Kotromanić za bana Bosne (Humska zemlja se u tom trenutku još uvijek ne priključuje Bosni) .

Stjepan I Kotromanić priprema zemlju za kraljevinu. No ne nasljeđuje ga njegov sin nego Tvrtko I, unuk Šubićev voljom Šubića i Nemanjića.

Ukratko Kotromanići su prva srpskohrvatska vladarska loza a Srednjovjekovna Bosna prva je srpskohrvatska država. Njeni stanovnici ne zovu se  Bošnjaci nego Bošnjani. I Tvrtko je bio tako Bošnjanin. I Hrvoje Vukčić Hrvatinić bijaše Bošnjanin, ali i herceg od Dalmacije.

Dodik nije rekao ništa pogrešno. Tvrtko je bio i srpske krvi i bio je i vladar Srba kao što je bio i hrvatske krvi i vladar Hrvata.

U suštini ako se pogledaju njegovi vojni pohodi nakon proglašenja kraljem, jasno je da je on bio ospjednut oslobađanjem okupiranih područja Zvonimirove krune.

Bošnjaci stoga imaju potpuno pravo skupa s Hrvatima i Srbima u BIH proglasiti sebe važnijim sljednicima krune kralja Zvonimira nego što su to Pereci u Hrvatskoj. Koji su tu krunu izdali. Thompson iako naoko neuk to je davno i lijepo opisao.

Međutim prije toga bi morali raskrstiti s divinizacijom Osmanlija i prihvatiti skupa sa svojom braćom , nama Hrvatima i nama Srbima, svoju slavnu predosmansku povijest. Jebeš osmansku povijest i divljenje činjenici da si bio rob i sluga pored tako slavne povijesti koju baštinimo svi skupa kroz Kotromaniće.

Ne postoji u Hrvatskoj niti u Srbiji u to vrijeme niti jedna tako moćna loza koju se prepoznaje u svjetskim gabaritima kao što je bila loza Šubić Nemanjićeva. Loza Kotromanića.

I nije slučajno da je nepokorena Humska zemlja pristala biti suradnica istoj. Ona sama je odbila ući čak i u Tomislavovu kraljevinu prepoznavši u njegovoj krunidbi ugarsku urotu.

No previše je toga da pojašnjavamo Imamoviću. Sarajevski profesori povijesti još moraju učiti o tome tko su i što su.

Ono što nas plaši je sljedeće: Ako profesori u Bošnjaka ovako slabo poznaju BH povijest kako će ju poznavati obični Bošnjak?