HSPF: Suljagić govorom mržnje vrijeđa sve bh.građane koji ne dijele njegovo mišljenje

Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili proširivanja već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje. Novi mediji i društvene mreže često posluže kao platforma za pokazivanje mržnje prema svemu što je drugačije od autora i autorovog stava.
Ovakve postupke smatramo neprihvatljivima, posebno u slučaju kada dolaze od državnog službenika, u ovom slučaju Emira Suljagića, zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara te jedne od prvih osoba Demokratske fronte. Posljednjih dana na svome twitter profilu objavio je mnogo neprimjerenih sadržaja i širio govor mržnje usmjeren na Ivana Šušnjara, urednika portala Poskok info. Tako možemo vidjeti da ga u svojim objavama naziva raznim imenima ne pokušavajući prikriti mržnju. Hrvatski Studentski politološki forum osuđuje ovakav vid ponašanja ponajprije zbog toga što smatra da ovakvo ponašanje ne priliči jednom visokopozicioniranom državnom službeniku. Podsjećamo na primjer nizozemskog političara Geerta Wildersa koji je sankcioniran upravo zbog ovakvog ponašanja.

„Govor mržnje nije sloboda govora nego zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskog društva, to je kazneno djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost,“ u nedavnom priopćenju istaknula su udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, slažući se u tome da usprkos činjenici da su kaznena djela počinjena iz mržnje dio kaznenog zakonodavstva u sve četiri legislative u BiH i dalje je vidljivo duboko nerazumijevanje koncepta ovih kaznenih djela. U Bosni i Hercegovini su rijetke pravosnažne presude kada govorimo o ovoj tematici, jedna od njih je nedavno sankcioniranje govora mržnje u Brčko distriktu.

Smatramo da Emir Suljagić na ovaj način krši ljudska prava, diskreditira političku stranku u kojoj zauzima jednu od vodećih pozicija, zloupotrebljava funkciju zamjenika ministra te pokazuje krajnje nepoštovanje prema građanima Bosne i Hercegovine koji ne razmišljaju isto kao on. Obnašajući funkciju zamjenika ministra plaćen je od svih građana BiH, uključujući i one koje vrijeđa tako brutalnim epitetima. Nazivajući Ivana Šušnjara takvim imenima posredno tako naziva i sve ostale koji ne dijele njegove stavove i razmišljanja. Hrvatski studentski politološki forum osuđuje napade ad hominem i smatra da bi predstavnici vlasti trebali biti oni koji će promovirati kulturu dijaloga i konstruktivnih rasprava. Potezi Emira Suljagića pokazuju nedostatak poštovanja i osnovne pristojnosti koje ne priliči niti jednom, a posebno ne obrazovanom čovjeku kakvim Suljagić sebe smatra.

Emir Suljagić čak i na svom twitter profilu ima potrebu naglasiti svoju titulu „dr.“ koja nimalo ne korespondira sa objavama koje na istoj društvenoj mreži objavljuje. Naime, biti obrazovan ne znači posjedovati puke informacije u glavi, niti nositi bilo koju titulu, biti obrazovan znači u tim godinama dok se došlo do te titule naučiti i one lekcije koje kažu da svi ljudi imaju pravo na dostojanstvo i da zaslužuju poštovanje bez obzira na razlike u razmišljanju.

Hrvatski studentski politološki forum smatra da je ovakvo ponašanje sramotno za Bosnu i Hercegovinu i da je ono uvreda svim građanima, a ne samo Ivanu Šušnjaru, navodi se u priopćenju koje potpisuje Hrvatski studentski politološki forum.