Utorak, 18 lipnja, 2024

HSP HRVATSKE KONAČNO PROGLEDAO: Nebriga Hrvatske prema Hrvatima u BiH poprima katastrofalne razmjere. Pogledajte kako Srbe u BIH brani Beograd…

Must Read

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik HSP-a Daniel Srb je rekao da nebriga Hrvatske Vlade i ostalih državnih institucija kada su u pitanju Hrvati u Bosni i Hercegovini poprima katastrofalne razmjere. Daniel Srb je međutim hrvatskoj javnosti u BIH poznat kao čovjek koji je podržavao Zvonku Jurišića i njegov ulazak u projekt Platforme , nelegalne i neustavne vlade koja je dodatno ekonomski uništila ionako opelješene hrvatske kantone u BIH. Iako mu je kritika na mjestu, ostaje činjenica da se Srb do danas nije distancirao od HSP-a u BIH niti je tražio kolektivnu ostavku vodstva te stranke.

Srb je kazao kako se nebriga RH Vlade prema Hrvatima u BIH očituje i u zadnjim recentnim događajima u kojima vidimo kako se srbijanska Vlada odnosi spram zašite svojih interesa, pri tome lobirajući kod svih relevantnih svjetskih čimbenika da bi spriječila donošenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici, dok se službena hrvatska politika ponaša kao promatrač kojeg se pitanje BiH ne tiče – a dobro znamo da je Republika Hrvatska jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma iz kojeg proizilaze i neke obveze.

Još jednom Srb je postavio pitanje procesa u Hagu za šest visokih časnika i hrvatskih dužnosnika iz BiH kojima su izrečene prvostupanjske presude, a da su od strane Hrvatske zaboravljeni i prepušteni sebi samima.

Vezano na ovu situaciju oko tzv “šestorke”, Srb je doveo u svezu i “Protokol o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida”, potpisan između Glavnog državnog odvjetnika RH Mladena Bajića i Glavnog tužitelja tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, koji dovodi bošnjačku politiku u položaj da se neometano pripremi za period nakon drugostupanjske presude “šestorki”, što dovodi i Hrvatsku i Hrvate u BiH u nepovoljan položaj.

“U zadnje vrijeme svjedoci smo uhićenja istaknutih časnika HVO-a na području Hercegovine” – rekao je Srb i dodao da ishodište tih uhićenja treba promatrati kao posljedicu sporazuma Bajić – Salihović.

Oko ovog Sporazuma  puno je otvorenih pitanja a kao logična nam se nameću slijedeća: “Zašto hrvatske institucije nisu “pročešljale” Arhive Armije BiH i Vojske RS, ako su imale pravo na to?? Zašto nisu pokrenuti procesi protiv osoba odgovornih za nesmiljeno granatiranje Hrvatske s područja BiH? Je li netko tajno abolirao odgovorne za te zločine? Hoće li itko ikada odgovarati za desetine stradale djece u Slavonskom Brodu? – postavio je nekoliko pitanja Srb i dodao kako vjeruje da se u Arhivima prije svega Vojske RS mogu pronaći odgovorne osobe za ubojstvo djece u Slavonskom Brodu, a po dostupnim podatcima nitko nije ABOLIRAO odgovorne u Armiji BiH ili vojske RS.

Kao primjer statusa i položaja Hrvata u BiH, Srb je naveo nedavni primjer iz Sarajeva kada je na skupu koji se bavi ljudskim pravima u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) jedan od sudionika, aktivni časnik Armije BiH izjavljuje da u Bosni i Hercegovini ne postoje Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, već da je nacionalnost svih koji žive u Bosni i Hercegovini – Bosanci, ali ni to nije sve jer taj isti časnik kanstatira da „Hercegovina i dio Hrvatske ne postoji, već je sve to povijesna Bosna“.

Nedopustivo je da na ovakve ispade nema reakcija Hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, tim više što stav izrečen od strane službene osobe, u ovom slučaju časnika Armije BiH.

Predsjednik Srb je pozdravio izručenje Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, ali je i konstatirao da vjeruje kako je proces pripremljen dovoljno kvalitetno jer bilo je dovoljno vremena da se sve provede po zakonu i sa kvalitetnim dokazima.

Srb je problematizirao ješ nekoliko slučajeva optuženika za ratne zločine koji se nalaze u Australiji i zatražio od Ministarstva pravosuđa da intezivira radnje za njihovo izručenje. Kao primjer istaknuo je optuženika za ratne zločine na području Petrinje, koji se nalazi u Australiji, a o čemu su mediji ranije izvještavali.

HSP RH

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -