Subota, 13 travnja, 2024

HRVATSKI MINISTAR Kovač u Vatikanu: Želimo da Hrvati u BiH budu motor integracije BiH u EU

Must Read

Hrvatska i Sveta Stolica dijele zabrinutost zbog stanja u Europskoj uniji, kojoj su potrebne ambicija i vizija, a njih može dokazati angažmanom u jugoistočnoj Europi, konkretno u BiH, rekao je u utorak u Vatikanu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Kovač je to rekao u izjavi za novinare nakon sastanaka s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i komornikom Svete Rimske Crkve kardinalom Jean-Louisom Tauranom i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, kojima je završio posjet Vatikanu.

“Razgovarali smo o odnosima RH i Svete Stolice, koji su vrlo kvalitetni, o situaciji u EU, oko koje dijelimo zabrinutost s Vatikanom. Europskoj uniji je potrebna ambicija, vizija, a njih može dokazati angažmanom u jugoistočnoj Europi, konkretno u BiH”, rekao je Kovač, dodavši kako je iznio hrvatsko stajalište da ulazak BiH u EU treba podržati.

“To će biti mukotrpan i dug proces, ali je važno pokrenuti ga, oko čega smo se složili… Mi želimo da Hrvati u BiH budu motor integracije BiH u EU, mislimo da se mogu prepoznati u tom procesu i tako postići punu ravnopravnost i osjetiti se zadovoljnima”, napomenuo je.

Kazao je da se to odnosi i na sve ostale zemlje jugoistočne Europe koje još nisu krenule putem integracija u EU, ocijenivši da Unija, “mora pokazati da ima dovoljno snage i ambicije da u ‘svom dvorištu’ odradi posao za svoju stabilnost i sigurnost, a mi, kao susjedna država, imamo i snage i motivacije da napravimo veliki posao, ne samo za sebe, nego za cijelu EU”.

U odgovoru na pitanje oko migracijske krize, rekao je da se na tom planu “trenutno odvijaju procesi koji, ako ih ne uspijemo ukrotiti, mogu srednjoročno destabilizirati ne samo Europu nego i druge dijelove svijeta”.

“Migracijska kriza je povezana sa Sirijom, to svi znaju, a EU mora biti puno aktivnija i djelovati globalno. Moramo djelovati na mjestu događaja, u Siriji”, kazao je.

“Iako je jasno da nikad nećemo moći zaustaviti sve izbjeglice, moramo tamo djelovati humanitarno i razvojnom pomoći, moramo i puno djelotvornije kontrolirati vanjske granice EU, a prema onima koji dođu u EU moramo humano postupati”, kazao je na kraju izjave za novinare hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, koji u srijedu boravak u Rimu nastavlja posjetom Italiji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -