Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Hrvatski državljani primaju poziv za Vojsku Srbije, među njima i policajci?

Must Read

U Srbiji, kao ni u Hrvatskoj, od 2011. nema obaveznog vojnog roka, ali punoljetni srpski državljani upisuju se u vojnu evidenciju kako bi ih se moglo pozvati u rezervni sastav.

Vrijedi to i za pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji, osim hrvatskog, posjeduju i državljanstvo Srbije i tko zna koliko ih se već nalazi u vojnoj evidenciji susjedne države.

No nedavno je ovo postalo tema u Hrvatskoj zato što je javnost doznala za slučaj 21-godišnjeg policajca iz Mirkovaca pokraj Vinkovaca, koji se u studenom prošle godine u Sremskoj Mitrovici upisao u srpsku vojnu evidenciju. Čini se da nije bio oduševljen time jer je prethodno od 2019. ignorirao tri poziva koja su mu stigla, ali naposljetku je svoju dužnost kao srpski državljanin ispunio možda i zbog novčane pa čak i zatvorske kazne koje su mu prijetile, piše Novi list.

U MUP-u Hrvatske su nekako doznali što je učinio i protiv njega je pokrenut stegovni postupak “radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja”. Dok taj postupak traje, mladić je udaljen iz službe koju je obavljao na graničnom prijelazu Tovarnik.

Hrvatski suverenisti tvrde da je još petnaestak policajaca s područja policijskih uprava osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske koji su i državljani Srbije od listopada primilo poziv kakav je policajcu iz mirkovaca prouzročio nevolje i u petak su zbog toga zatražili sazivanje sjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

“Informacija je to koja kola među policijskim službenicima i mi smo je odlučili objaviti. Slučaj s kojim je javnost upoznata sigurno nije izoliran. Velik je problem što u našem MUP-u ne raspolažu podacima o tome koji policajci imaju dvostruko državljanstvo, to je nevjerojatno, rekao je Novom listu predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Za njega nije sporan upis u vojnu evidenciju Srbije samo hrvatskih policajaca koji su nositelji i srpskog državljanstva nego općenito svih pripadnika srpske nacionalne manjine koji posjeduju dvostruko državljanstvo.

“Apsurdno je da se netko tko živi u jednoj državi upisuje u vojnu evidenciju druge države, ne odnosi se to samo na djelatnike MUP-a. Čemu to? Znači li da bi ti ljudi bili voljni ratovati za drugu državu? Meni je to nepojmljivo. No, zahtjev za sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost uputili smo konkretno u vezi s policajcima koji imaju srpsko državljanstvo, nije mi jasno da naše službe nisu reagirale na te pozive koji njima dolaze iz Srbije. Ogroman je to sigurnosni propust, imate, dakle, možda policajaca kojima su u Hrvatskoj dostupne osjetljive informacije o svima nama, a istovremeno su u vojnoj evidenciji Srbije i moglo bi ih se jednom mobilizirati”, naglašava Pavliček.

Predsjednik Odbora na nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je da će s ovom inicijativom postupiti kao i sa svim sličnim dosada. Prvo će zatražiti očitovanje MUP-a, a potom će odlučiti o tome hoće li sazvati sjednicu tijela kojem je na čelu.

Pupovac svjestan specifičnosti situacije

I predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je svjestan specifičnosti ove situacije.

“Ima i Hrvata koji žive u Srbiji s dvostrukim državljanstvom, srpskim i hrvatskim. Stoga je nužno da dvije države razgovaraju kako bi se definiralo primarno i sekundarno državljanstvo, na osnovu kojeg se stječe vojna obveza, što to onda uključuje i pozive ovakve vrste, a na osnovu kojeg ne. Pripadnik hrvatske policije, vojske ili zaposlenik negdje drugdje u državnoj upravi, a posjeduje dvostruko državljanstvo, sasvim sigurno se ne bi trebao naći u ovakvoj situaciji. Onaj tko se sada ipak nađe, kao što je taj mladi policajac, morao bi znati da je u koliziji s državom u kojoj živi i da to predstavlja probem. Nažalost, taj mladić nije to znao ili je zanemario, možda se nije niti s nekim posavjetovao i ušao je tako u zonu rizika”, rekao je predsjednik SDSS-a./HMS/

- Advertisement -

10 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
1 year ago

Ako bude trebalo, mi Hrvati ćemo se prijaviti kao dobrovoljci u ravnogorske bojovnike. Zapad i kapitalizam su zlo!

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Reply to  HVO-bojovnik bez noge
1 year ago

daleko si ti od istine ..

Šišmiš
Šišmiš
Reply to  HVO-bojovnik bez noge
1 year ago

Samo se ti bleso prijavi a HVO nikada neće

HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
Reply to  Šišmiš
1 year ago

HVO ili Šešeljevi saveznički bojovnici – to je za mene isto. Kod njih Ravna Gora, kod nas ravna zemlja.

Ako se na hrvatskom kaže “satnija” a na srpskom “četa”, kako ćeš prevesti npr. “satnik” na srpski?

Vidiš da je sve isto.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Reply to  HVO-bojovnik bez noge
1 year ago

Potu,rica BEZ pameti…..+ osune,ćena….F,uj….

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
1 year ago

Opet se srbi igraju rata…….STRAŠNO 🤣🤣🤣

Soko zove Orla
Soko zove Orla
Reply to  Kresimir !.!!
1 year ago

Pa zar nije Milanović prije par mjeseci na prijemu nove generacije polaznika neke vojne škole u Hrv. ljut jer HV ne može učestvovati u ALTEA BiH izjavio kako ovdje pred njim ima polaznika momaka Bošnjaka i Srba iz Srbije. To je u BiH diglo medijsku buku a u Srb ih je vjrv manje više bolio kurraac

AbnorMal
AbnorMal
1 year ago

Voliš da imaš dvojno državljanstvo? Volim! I sva prava i privilegije koje s time stičeš? Da! E pa druže, postoje uz to i neke obaveze.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
Reply to  AbnorMal
1 year ago

Bojovnici sve jarmove lome i sužnjeve vode do Slobode, oky.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
1 year ago

tko je vol ,bujrum, kme

Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -