Published On: Uto, srp 26th, 2022

“HRVATSKI” ČLAN PREDSJEDNIŠTVA PROPUŠTA TULUM GODINE: Danas se otvara Pelješki most, pijanka će trajati do kasno u noć

Danas se otvara Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz fondova Europske unije. Njime će se povezati kopno i Pelješac, a time i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, kao i EU.

Put Željka Komšića na vikend naselje bogate bošnjačke obitelji s Poljina, koje se nalazi na Pelješcu od sada će trajati znatno kraće. Komšić više neće morati putovati satima ako mu gazda naredi da dođe u Hrvatsku pomoći brati smokve ili prošetati Sebiji psa. Zašto je protestirao protiv ovakvog projekta, ne zna ni on sam. Možda zbog loženja bošnjačke sirotinje kako je eto on branitelj morskih vrata Bosne? Jaka mu ložiona.

Most je dio projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Vlada Hrvatske je u veljači 2017. godine usvojila odluku o financiranju toga projekta koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju gradnje mosta i pristupnih cesta.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske s ostatkom države. Uslijedila je prijava velikog projekta koju su izradile Hrvatske ceste, a potom je i Vlada RH donijela odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom. Uslijedila je odluka EU komisije koja je s 357 milijuna eura prihvatila financirati projekt ukupno vrijedan oko 420 milijuna eura.

Most je gradila kineska kompanija China Bridge and Road Corporation, a podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije most je 29. srpnja prošle godine potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu. Najvažniji je geostrateški projekt u Hrvatskoj. Nakon što se Most otvori, hrvatski teritorij bit će prometno cjelovit.

Veliko otvaranje

Pelješki se most, kako će se i službeno zvati, otvara sutra u 20:15 prigodnom svečanosti. Svi zainteresirani građani prijenos svečanosti otvaranja Pelješkog mosta moći će pratiti putem videozida na odmorištu Brijesta i televizijskim prijenosom na HTV 1.

Program otvaranja Pelješkog mosta počet će, kako su najavili iz vlade, prigodnim izvođenjem budnice na samom mostu u 8 sati ujutro. Program će se nastaviti utrkom DU MOTION s početkom u 9 sati, a od 10 sati slijede nastupi lokalnih kulturno-umjetničkih društava. Najavljeno je i da će se posjetitelji tijekom cijelog dana imati prilike upoznati s bogatom kulturno-umjetničkom baštinom Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske priopćili su kako će se pobrinuti da se promet odvija sa što manje zastoja i čekanja, a građane su zamolili za razumijevanje i strpljenje u slučaju zastoja u prometu te ih ujedno pozvali da poštuju upute policijskih službenika na terenu.

Most će prva prijeći Rimčeva Nevera

Rimac Nevera postat će prvi automobil koji će prijeći novi most, u završnici sutrašnje cjelodnevne ceremonije.

Za upravljačem će biti glavni inženjer Nevere Matija Renić, koji je stvaranje Nevere nadgledao od koncepta do stvarnosti.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

S druge strane mosta, iz Brijeste, krenut će automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić.

Nevera koja će prijeći Pelješki most prvi je proizvodni primjerak električnog hiperautomobila Rimac Automobila. Jučer popodne stigla je u Komarnu.

Sinoć je održana generalna proba.

Mostom su se prvi put provozali Nevera i Pulićev automobil.

Građani mogu prošetati Pelješkim mostom od 10 do 16 sati

Pelješkim mostom posjetitelji će moći prošetati u utorak od 10 sati, izvijestili su u ponedjeljak iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Tijekom održavanja ceremonije otvaranja Pelješkog mosta koja se održava u utorak 26. srpnja Ravnateljstvo policije RH u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom provodit će posebne mjere osiguranja.

Pristup odmorištu Brijesta odvijat će se isključivo preko prometnog čvora Brijesta te će za posjetitelje biti osiguran određen broj parkirnih mjesta.

Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji se žele prošetati do prvog pilona.

Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom minibusevima od 10 do 16 sati (polazak s parkirališnog prostora iz turističkog naselja Klek), nakon čega će početi pripreme za službeni program./Hina/HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
15 dana prije

Da nebi Dodika nebi se napravio,kakav je narod a poglavito celni ljudi koji ga vode da pranje mozga trpe ovolike godine.
Koja sramota da nasHosic predstavlja i jebe u zdrav razum,zahvaljujuci muslimanima.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

Most Bošnjama nije smetao. Smetala je izvorno projecirana visina od 30 metara. Predsjednik je uvidio da služarski otprdci žele zatvoriti izlaz BiH na otvoreno more, pa je nazvao ambasadora USA koji je naredio da se most digne na 50 metara. Ne znam šta tu separatističkim otprdcima nije jasno?

Most je napravljen po želji Bošnjaka i odličan je infrastrukturni projekat za povezivanje sa našim imanjima na bošnjačkom Pelješcu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
15 dana prije

Hahaha čuj po vašoj želji hahahaha.
SERONjO ne seri ,kratko i jasno.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
15 dana prije

Mrtvu ti genocidnu maaajkuu hebem, khopile osmanlijsko !

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
15 dana prije

Lažeš

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

Dodik je svoje naplatio dobio je isti dan ugovor za most u Gradiški + obilaznicu !
A IŠLJAMisti su nastavili opstruirati C5 most Svilaj itd. .
Jadna i bjedna Hrvatska koja to sve izdržava i plaća !

Anonimac
Anonimac
15 dana prije

Gledaj sejdo komšiću i divi se ljepoti .
Nazdravi uz koju čašicu sa svojim tz.građanima da ublažiš tugu .

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

Trebao je doći i skočiti sa mosta samoubit se !

Anonimac
Anonimac
15 dana prije

Kakav lijep most….poglavito osvjetljenje….. Koštaće vas Sejdo….koštaće vas Sejdo više no kajgana kod svetog Petra. Na nos će vam Sejdo izaći…..Sjetićete se….

Diplomata-nesudjeni
Diplomata-nesudjeni
15 dana prije

Komšić dolazi da otvori 506 tradicinalne skokove I vodi dva vagona zlatnih ljiljana da uvelićaju takmićenje