Published On: Wed, Aug 19th, 2015

HRVATSKA UZVRAĆA BEOGRADU ‘Srbi, ne potpirujte tenzije, sami ćemo riješiti problem s ćirilicom u Vukovaru’

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova neće reagirati na prosvjednu notu srbijanskog MVP. To je unutarnje pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije. Inače, cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, kao što smo ih uvijek do sada i rješavali – kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju – poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon bure reakcija što ih je izazvala izmijena Statuta o dvojezičnim napisima u Vukovaru.
Potonja “packa” se po svemu sudeći odnosi na izjavu srpskog ministra rada i socijalne skrbi Aleksandra Vulina koji je ustvrdio da će “reakcija Europske unije na novi Statut biti važnija od reakcije hrvatske Vlade”.
Vukovarsko Gradsko vijeće u ponedjeljak je izmijenilo gradski Statut, ali njime nije predvidio dvojezične natpise na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama, suprotno odluci Ustavnog suda koji ih je u kolovozu prošle godine obavezao da u roku od godine dana Statutom utvrde područja u Vukovaru na kojima će se postaviti dvojezične ploče. Umjesto dvojezičnih ploča Srbi su po odluci HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a, uz protivljenje SDSS-a i SNS-a i izostanak glasova SDP-a i HNS-a, dobili pravo na službenu korespodenciju na ćirilici, ali pod uvjetom da za svaki takav dokument podnesu zahtjev i plate taksu od 20 kuna.
Zbog te je odluke srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo Hrvatskoj prosvjednu notu u kojoj ističe da se usvojenim izmjenama “izravno niječe ravnopravnost uporabe jezika i pisma, čime se krše temeljna ljudska i manjinska prava Srba”. Srbija upozorava Hrvatsku da je “dužna poštovati svoje međunarodne preuzete obaveze i traži hitnu reakciju državnih tijela Hrvatske, dodajući da su najviši predstavnici Vukovara u godini kad cijeli svijet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom postali poznati široj javnosti po pjevanju ustaških pjesama iz vremena fašističke NDH”. Izbacivanje ćirilice izazvalo je oštar prosvjed i Srpskog narodnog vijeća.
Budući da su posljednje dvije godine “pokazale da u Hrvatskoj postoje snage jače od države i zakona” SNV-u ne preostaje drugo nego da se, kaže Milorad Pupovac, “obrate Vijeću sigurnosti EU zbog ugrožavanja tekovina mirne reintegracije, kao i nepoštivanja Povelje UN-a o pravu na jezik i pismo. Obratit ćemo se i Vijeću Europe kao i Europskom parlamentu.
I Savez antifašističkih boraca i antifašista ovu je odluku Vijeća nazvao sramotnom i štetnom i za Vukovar i za cijelu državu.