Published On: Sri, ožu 22nd, 2023

Hrvatska se nada kako će u BiH prevladati političke snage koje žele suradnju, SDA do većine došla kupovinom izaslanika

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u srijedu su održali zajedničku sjednicu na temu uloge hrvatskog naroda i suradnje Hrvatske i BiH na euroatlantskom putu te zemlje.

Odboru se obratio šef diplomacije koji je rekao da je BiH ovu godinu započela u „znatno pozitivnijem ozračju u odnosu na izrazito burnu 2022. godinu”.

BiH je dobila status kandidata za članstvo u EU-u, u tijeku je proces uspostave nove vlasti koja je na svoju agendu stavila europski put i provođenje reformi te se događa „iznimna dinamika bilateralnih posjeta i susreta” koji svjedoče jednom novom pristupu, rekao je Grlić Radman.

„Naša očekivanja su da će u BiH prevladati one političke snage koje se zalažu za suradnju unutar zemlje, kao i sa susjednim državama”, naglasio je hrvatski ministar, prenosi Hina.

Naglasio je da u BiH traje „gruba medijska kampanja” kojom se nastoji vršiti daljnji pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta i bošnjačke političke lidere koji nastoje graditi „konstruktivne odnose” s Hrvatima i Hrvatskom te da se njihova „otvorenost za suradnju” predstavlja kao izdaja bošnjačkih interesa.

Govoreći o procesu formiranja Vlade Federacije BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska preferira da se taj proces ostvari „kroz postojeće procedure”, što bi svjedočilo o „zrelosti političkih aktera” u BiH.

Prema postojećem zakonskom okviru za nominaciju predsjednika Vlade Federacije potreban je potpis predsjednice i oba potpredsjednika.

Potpredsjednik iz redova bošnjačke SDA Refik Lendo najavio je da neće potpisati ako u vlast ne uđu i pripadnici njegove stranke.

Za imenovanje izbora nove vlade postoji rok od 30 dana od imenovanja predsjednice i potpredsjednika, koji istječe krajem ovog mjeseca, a ako se to ne dogodi visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je nagovijestio mogućnost intervencije kako bi otklonio tu blokadu.

Zamjenik bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova Josip Brkić na sjednici je rekao kako vjeruje da će se taj „proces sa svim svojim poteškoćama i izazovima završiti u planiranom vremenu”.

To je „politički zahtjevno”, no to je u BiH „normalno stanje traženja razgovora i kompromisa”, rekao je zamjenik ministra iz redova HDZ-a BiH.

Brkić je pozdravio što Sabor razgovara o BiH i naglasio važnost parlamentarne diplomacije i povezivanja sa skupštinama drugih europskih država.

„Nedostatak integracijskog puta otvara prostor Rusiji, Kini, Iranu, Turskoj” i svima onima koji ne zagovaraju europski put Hrvatskoj susjedne zemlje, rekao je.

Božo Ljubić, predsjednik glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, naglasio je da je formiranje vlasti Federacije još uvijek u pat poziciji, što za Hrvate predstavlja velik izazov jer žele ući u vlast sa strankama građansko-bošnjačke opcije koja nema većinu jer je kontrolni paket preuzeo SDA.

Naglasio je da je SDA do većine došao nakon izbora, „kupovinom jednog broja zastupnika” koji su u skupštinu ušli na drugim listama.

Upozorio je da je građansko-bošnjački blok heterogena grupacija te da unutar njega „prepoznaje neke stranke i osobe koji jedva čekaju da se promijeni vodstvo u SDA” te da se vrate u tu stranku.

Zbog toga je ključno brzo formirati vlasti jer „iskustvo govori da se u BiH vlasti teško formiraju, ali još teže razvrgavaju”.

Ljubić je govorio kako u BiH postoje tri koncepta političara – bošnjački unitarizam koji u najvećoj mjeri promovira SDA, secesionistički koncept koji zastupa srpska politika te federalistički koncept koji između ostalog zastupa hrvatska politika.

„Pozitivno je da je međunarodna zajednica to shvatila i na neki način djeluje u smjeru da se podrže tendencije federalističkog koncepta”, naglasio je.

Grlić Radman također vidi „veliki napredak” na međunarodnoj sceni pri temi BiH.

„Sad se zapravo sve zemlje EU-a natječu tko će prije organizirati nešto vezano za BiH, tko će prije napraviti sebi nekakvu dobru vanjskopolitičku reklamu time što će govoriti o BiH”, rekao je ministar Grlić Radman i dodao da je sada „puno lakše u Bruxellesu govoriti o BiH” jer ju sada „svi žele razumjeti”.

Istaknuo je i da je međunarodna zajednica shvatila da Hrvatska u BiH nema skrivenu agendu te da je stabilnost te zemlje u interesu cijelog kontinenta.

guest
nije obvezno
73 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brčak

Koga zaboli d.upence za nadanje nebitne vještačke K.urvatske.

vitina

Ti ko pravi mazohista uživaš da ti je “jedna i jedina” š#u#p#a#k Europe.

Brčak
vitina

U svakom slučaju je svjetlosnu godinu ispred “trokutistana”. Naravno ja za razliku od tebe nisam zadovoljan sa tim stanjem ni u Hrvatskoj ni u BiH, i želim da bude puno bolje i u jednoj i drugoj. Ja za razliku od tebe nisam nacionalni i politički mazohist, a ni sadist.

Mujguri 93.

Turčine, nitko ti nije rekao da je bolje biti najgori među odlikašima, nego najbolji među dovoljnima?! Inače ti taj podatak koji se odnosi na 2020. ne drži vodu. Hrvatska je ispred Bugara, Grka, Slovaka, te izjednačena s Latvijom po visini BDP po stanovniku. Ne trebam ni spominjati da je BDP u Hrvatskoj duplo veći nego u BiH.

Brčak

Furundzijozo,a sta si se ti nasao u prici.Pa ti imas veze sa Kur.vatskom koliko i Kinez.

Mujguri 93.

Turčine, imam puno više veze s Hrvatskom nego ti, iako ti je Hrvatska dala stan u Puli, a mrziš je iz dna duše. Da sam na tvom mjestu, stan bi prodao jer si registriran i pod nadzorom. Bez zahebancije. A što se tiče BDP, BiH je u rangu s Mongolijom i Albanijom, iako sam negdje pročitao da je Albanija, kao sinonim za zaostalost, po visini BDP pretekla BiH. Da nije poduzetnih Hrvata u BiH, koji joj dižu prosjek, BiH bi po svemu bila iza Bangladeša.

Anonimac

Čini se da tebe zaboli. Nebitno se ni javljao da nije.

Boss

I ja se nadam da cu postati kapetan na belata ladja.
Ozbiljno, Hrvatska treba da gleda svoja posla. Niti su neka sila, niti iko zeli njihovo misljenje za politiku u BiH.

Anonimac

Kad smo vam guzice spadavali onda smo bili sila.

Anonimac

Možda si u pravu, ali svi su izgledi da si u krivu.

Brčak

K,urvatska je vijestacka drzava,a K.urvati su vjestacka nacija.

drZlikovac

Bez obzira kako ti to vidio Hrvati jesu nacija…pretpostavlja se da na svijetu ima više od 10 000 raznih naroda ali malo je nacija….Bošnjaci vidiš nisu nacija..

Brčak

K.urvati su sila u Irskoj u ciscenju ribe i toaleta.

drZlikovac

Znači najprije država mora biti neka sila da bi iznjela svoje mišljenje…sad zamisli koliko bi vrimena tribalo proći da to pravo stekne BiH..
Uzgred ,Hrvati u BiH jesu “svoja posla”…zamisli da netko tebi kaže da Bošnjaci Sanđžaka nisu tvoja posla…malo logike nitkom nije naštetilo..

Vladimir Putin is wanted !!!

SSobe s maaaajkom se svojom hebo ti !!!

Mujguri 93.

BiH je meki trbuh Hrvatske, te bi se Hrvatska puno više i puno radikalnije trebala miješati u unutarnje stvari u BiH. Zašto to ne radi, meni nikako nije jasno?

Lovac na seve

Je meki trbuh pun govana…!

Dimitrije Pantić

Hrvatska zauzima svoje mjesto u Evropi i imaju svoju državu. Hrvatska, kakva takva ipak je država koju imaju Hrvati za razliku od vas Bosnjaka koji nit imaju državu nit narod ili nacija. Svojim ponašanjem i politikom po tko zna koji put svijetu dokazujete da niste ništa drugo osim vjerske skupine, cerge, rezervata. Gušite se u vlastitom rezervatu i taoci Bakira i Sebije Izetbegović.

Bosnjak jedini na svom.

Ta suradnja znači prihvatanje diktata Zagreba za Bosnu. U međuvremenu:

Nekada Luka Šipad, sada Luka Šibenik koja je specijalizirana za umjetna goriva, prekrcaj tereta i drvene građe postala je vlasništvo turske korporacije Yildirim iako je državno vlasništvo BiH. To znači da je Hrvatska prodala državnu imovinu naše zemlje.
Luka vlasništvo Bosne. Potencijal Buškog jezera se krade i ostala imovina.

Koja saradnja latini smrdljivi?

2 months ago zadnji put uredio Bosnjak jedini na svom.
vitina

Nikada luka Šibenik nije bila u državnom vlasništvu BiH. Ona je samo bila pod koncesiom Otta Steinbeinssa austrijskog indistrijalca krajem devetnestog i početkom dvadesetog stoljeća koji ju je doduše koristio za eksploataciju drveta iz BiH. Šipad je koristio luku ali nije bio njen vlasnik.Megalomanski ali providno lažeš.

2 months ago zadnji put uredio vitina
Vladimir Putin is wanted !!!

Sve oni to znaju ili mogu saznati, ali sad imaju nafaku danima, jest će bukve od Šipada kojeg su upokojili !!!

Anonimac

Ma ima muftija da vas i dalje krademo jer vi niste drzava.

Neumska džamija bez torpeda

Osuunećeni dječače, pa nikada nitko Vam i nije nudio suradnju, suradnja je moguća samo sa ozbiljnim ljudima a Vi to zasigurno niste 🙁 …

Vladimir Putin is wanted !!!

Vidiš SSroljo muslemanski kako si jadan, bijedan i nemoćan !
Zovi SSejdu dragovoljnog janjičara, hebo ti hon pliSSnavu maaaajkuu !!!

Mujguri 93.

Turčine, naravno da si jedini na svome, ali na svome vršnjaku, dok si u BiH samo okupator. Što se tiče imovine BiH u Hrvatskoj, takva više ne postoji jer je sukcesijom pripala RH.

LEPI SRBA

MI SRBI SMO POBEDILI VEC JEDNOM NATO I OPET CEMO AKO BUDE TREBALO.
JACI SMO I OD MERIKE BRE U NAMA KAD PRORADI KRV NASI PREDAKA TURAKA IMA DA OSVOJIMO CELI SVET.
MI SMO NAJSTARIJI NAROD NA SVETU I DINOSAURUSI SU BILI SRBI BRE.DA SE ZNA!

NAS PRESEDNIK DODIK CE DA INSTALIRA NUKLEARKE U LAKTASI BRE NABAVLJENE OD MAJKICE RUSIJE BIT CEMO SVECKA SILA.

vitina

Naglasio je da je SDA do većine došao nakon izbora, „kupovinom jednog broja zastupnika” koji su u skupštinu ušli na drugim listama.”
Ljubić i Grlić Radman su zadnji koji bi nekome to trebali zamjerati, jer su oni ti koji upravo na taj način vladaju u Hrvatskoj.

Brčak

Ko su ti sto si nabrojao i kakve veze oni imaju sa BiH?K.urvatka nema sta da trazi ni da se pita sto se BiH tice.Izvrsila je agresiju na BiH(presudjeno u Den Haagu)i samo sto u vezi BiH moze da se veze sa K.urvatskom to je kad budu placali BiH ratnu odstetu.

vitina

Ajde budalo napiši nekad nešto normalno, osim što prosipaš mržnju iz svojih bolesnih frustracija.

2 months ago zadnji put uredio vitina
Brčak

Pitaj Antu Nobila ako meni ne vjerujes.

vitina

Ajde bolesniče pod hitno potraži liječničku pomoć, mada mislim da ti je već kasno. Mržnja ti je pojela i ono malo zdravog razuma, a o ljudskosti da i ne govorim.

Brčak

Furundzijo sto se nerviras ha ha ha ha.

vitina

Kad bi se ja na takve frustrirane bolesnike nervirao…….samo mi malo žao takvih duševnih bolesnika kao što si ti.

Vladimir Putin is wanted !!!

Ti (vi) se obratite Nobilu neka vam ganja odštetu, hebeš bauštelu !

drZlikovac

Obojica su rođeni u BiH…Bosanci kao i Vitina..valjda je to neka veza..😀

vitina

Slabo tebi ide zemljopis….a bome i još puno toga.

Vladimir Putin is wanted !!!

SSroljo udvaraš se Brćaku?
Hebo ti hon maaaajkuu pliSSnavu !

Vladimir Putin is wanted !!!

I pored svih presuda ti po nafaku u Hrvatsku, jadan si !!!

Brčak

K.urvatska je umjetna tvorevina kojoj su granice crtale komunističke glavešine.Pishaj je.

2 months ago zadnji put uredio Brčak
drZlikovac

Iste te glavešine tebi omogućile da budeš Musliman…a da nisu crtali granice ti bi bio stanovnik NDH i ostao bi Hrvat…sad šta je bolje to što su glavešine crtale ili bi bilo bolje da nisu ?😀

Vladimir Putin is wanted !!!

Oba ste iracionalni !

drZlikovac

Šta te iritira…granica?😁
Bolja ti AVNOJevska nego usstassla ?😀

Vladimir Putin is wanted !!!

Usstassia je bila najpogubnija, kako god !

drZlikovac

Hehehe…tako Vitina izbjegava odgovor …😀

vitina

Nisi u pravu. Doduše ovaj Brčak je nebitan koliko god bio pun mržnje i zlobe. Dok ovaj Zlikovac je puno zloćudnija “biljka” u hrvatskom biću. Da ti to slikovito opišem, oni su spremni zbog jednog davno osušenog i zatrovanog prsta koji truje cijeli organizam, žrtvovati ruku, a možda i cjeli organizam. Ovakvih kao on je malo, ali su vrlo zloćudni.

2 months ago zadnji put uredio vitina
drZlikovac

A šta to ja zloćudno zagovaram…nešto konkretno ?
Ja neću izbjegavati odgovor kao ti ili ovaj “ nisam kriv”..

vitina

Pristaješ na gaženje političkog i nacionalnog pravo Hrvata u BiH na uštrb nekog nepostojećeg hrvatstva muslimana. I sada ti je draže otrovno i odavno trulo “hrvatsko cvijeće” od opstojnosti Hrvata u BiH. Takvi kao ti su tumor na hrvatskom biću.

drZlikovac

Jel ti to konkretno?😀
Na šta pristajem?

vitina

Da to je i te kako konkretno. Sve je tebi ako si i malo vezan za realu jasno, samo ti i dalje gonjaš svoj suludi san o “hrvatskom cvijeću”. Čitaš ti ovdije komentare i vidiš koju mržnju tvoje “cvijeće” prosipa prema nama. Mrze nas više nego Srbe. Ti se spuštaš ispod svakog ljudskog dostojanstva i takvima se uvlačiš u pakšu. Navedi mi bar jednog imalo poznatog muslimana u BiH i malo zagovara neko jedinstvo sa nama, a o nacionalnom jedinstvu da i ne govorimo.
Na šta pristaješ? Pa pristaješ na razna politička levaćenja, dok curimo, a oni smišljaju nove smicalice kako će nas trajno poklopiti.

drZlikovac

Znaš li ti uopće šta pišeš…oni kažeš ispoljuju mržnju a Hrvati na portalu ispoljuju šta?Ljubav?😀
Kakvo te jedinstvo snašlo Bog te ubio ,jedinstva nema ni među istim narodom…
Curiš iz ekonomskih razloga kao i oni ,nitko te ne tjera….htjeli bi biti politički faktor a ne izlazite na izbore ,osim kad se bira za HrSabor…nema bhudahlo više cvića ,svi ste se pretvorili u koprive..

vitina

Koji je onda smisao tvog političkog programa? Standardno kao svakog pravog sljedbenika hrvatskog Šešelja iz 19 stoljeća, mržnja prema Srbima?

drZlikovac

Po čemu si zaključio da mrzim Serbe?😀

vitina

To vam je standard. Ne reče mi koji je onda drugi smisao tvog političkog dijelovanja?

drZlikovac

Kakvog političkog djelovanja…nisam politički aktivan ,ovo piskaranje po portalu je razbibriga..
Bogati jesi umišljen..

drZlikovac

Čuj to nam je standard…zaključak središnjice ?😀

vitina

Znači razbibriga da laprdaš. Ajde dobro. Sjećam se kad si napisao da si zapostavio posao zbog pisanja ovdje.
Kad sam napisao “političko djelovanje” mislio sam na to da svi mi koji nešto piskaramo učestvujemo u “politici” i iznosimo kako vidimo stvari oko sebe.
Ja nikada nisam bio u politički aktivan(pripadati stranci), niti ću ikada biti. To sa središnjicom i sa mnom ti je teška promašaj, jer ja upravo sa gađenjem gledam na HDZ. Ali on je neminovnost i realnost među Hrvatima. Opet kakav god on bio on je mala maca prema zlu u koje bi nas uvalili “tvoji”.

drZlikovac

Koji su to moji?😀

vitina

Pa oni koji se posvađaju jedni sa drugima, već ako ih je dvoje troje.LoL! Oni čista, prečista , super čista….LoL! Oni što vole crno, zato što im dobro stoji. LoL!

drZlikovac

Ti si tipični HDZovac…ne moraš biti formalno član stranke…

vitina

E hebiga…..svak je tebi HDZ-vac ko ne razmišlja kao ti. Ja ti lijepo napisa da mi se HDZ gadi, jer gdje su god stavili svoju šapu, tu smrdi na korupciju, lopovluk, nepotizam itd.

drZlikovac

Ne laži…pravi si hdzeovac,i to nijekanje je tipično hadezeovski ..javno krutiziraš a na kraju uvik biraš HDZ.
Mislim baš me briga ali ne laži… vidim kako i šta pišeš..

vitina

Ajjde blento jedino znaš lijepiti etikete. Laže ti ćaća koji te takvog ters naprevio.

2 months ago zadnji put uredio vitina
drZlikovac

Znači ako sam protiv serpske politike automatski mrzim Serbe?
Može se onda taj automatizam primjeniti i na tebe kad su muslimani u pitanju?
Bogami tebi fali elementarne logike..

vitina

Čak im ni nacionalno ime nećeš da izgovoriš kako oni sebe zovu. Koga ti zezaš? LoL!

drZlikovac

Muslimani ih zovem iz navike,nemam namjeru vriđati…i što se ti buniš u njihovo ime, njima ako smeta već će se javiti..

vitina

Govoeim o Srbima? LoL!

drZlikovac

Neću… kod Serba je namjerno..

vitina

Pa eto….sam si lijepo priznao.

drZlikovac

Šta sam priznao…da ih zove Serbi?
Pa to je očito…dobro si uspio zaključiti..😝

vitina

Teško tebe pročitati. Klasični dinarid koji voli crno. Isti si ti ko i oni drugi dinaridi koji isto vole crno, samo oni vole i šubare. LoL!

Izmetbegović

A zar svi ne znamo već da će biti kako mi kršćani želimo u kršćanskoj EU?Čak i vi pot.ur.ice znate!😁

Bošnje banda terorista

KAkve političke snage postoje kod debilistanaca.Pa svi su u službi SDA,Davno je to provaljeno da SDA i ostale njihove stranke su sateliti SDA.
SDA tim satelitima svakih 8 godina daje malo vlasti da ne ispadne da su oni stranka diktator i da vladaju kao komunisti.Sve su to ista govna koja uče istu djuma politiko od ostih ućitelja nacista i terorista.

2 months ago zadnji put uredio Bošnje banda terorista