Published On: Čet, ruj 17th, 2015

HRVATSKA PRIJETI BLOKADOM: Stiglo oko 8900 izbjeglica VUČIĆ: U čemu je problem

ZAGREB, BEOGRAD – U Hrvatsku je prema podacima MUP Hrvatske do 17 sati ušlo oko 8900, objavio je MUP Hrvatske
Hrvatska će zatvoriti granicu prema Srbiji u slučaju da u nju uđe 15.000 izbjeglica, piše hrvatski portal “branitelj”, pozivajući se na izvore iz vojnih krugova.
Osim toga, kako navode, oružane snage su spremne da pomognu pa se očekuje da će izbjeglice, u slučaju dodatnog priljeva, smjestiti u vojarne u Belom manastru, Virovitici i Koprivnici.
Isti portal prenosi da neće biti uporabe Oružanih snaga protiv izbjeglica kao što je to bio slučaj u Mađarskoj.
Brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik zapovjedni-operativnog središta OSRH biti će na čelu snaga koji će koordinirati akciju humanitarnog zbrinjavanja izbjeglica, ističe se u tekstu.
Najveći vojni angažman se očekuje od pripadnika 3.gardijske brigade stacionirane na područu Vinkovaca.

Vučić: Zašto je Hrvatskoj problem da pomogne izbjeglicama

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, po pitanju izbjegličke krize, surađuje sa svima, spremna je da tako i nastaviti i dodao da ne razumije zašto je Hrvatskoj problem da osigura  pomoć i podršku izbjeglicama.
“Mi surađujemo sa svima, ali znate u našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri mjeseca”, rekao je Vučić u Washingtonu gdje danas završava trodnevni posjetu.
On je ponovio da je Srbija spremna nastaviti surađivati ​​i naveo da je Srbija bila spremna za dolazak izbjeglica.
“Mi smo bili spremni, imamo prihvatne centre, znamo kako postupati s tim ljudima. To za nas nije preveliki problem … Sve te izbjeglice prošle su kroz našu zemlju. I mi smo ih na lijep način primili i nastavit to da radimo” , rekao je Vučić.
On je dodao da ne razumije što je problem “svima drugima oko toga”.
“Posebno onima koji imaju rutu od 35 kilometara, pa zatvaraju puteve prema Srbiji. Nikako ne razumijem o čemu se sve radi. Možda mi ne umemo da kukamo, plačemo, da tražimo pare, možda bi netko drugi trebao to bolje od mene da radi. ..ne znam o čemu je riječ? “, rekao je Vučić.
“Naš posao je da izbjeglice pregledamo, da pomognemo što možemo, nahranimo, ponudimo prenoćište. Što je tu tako strašno?”, Rekao je Vučić, dodavši da će se sutra, po povratku u Beograd, baviti time.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je danas čvršću kontrolu granica jer smatra da je prvog dana nekontrolirano ušao preveliki broj izbjeglica u zemlju.
Šefica države smatra da granica ne funkcionira kako treba i ističe da nije zadovoljna kako je protekla noć u Hrvatskoj koja je, dodala je, “pokazala humano lice”.
Ona je jučer rekla da ne želi u Hrvatskoj gledati scene kakve se, kako kaže, “viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare