Published On: Uto, lis 7th, 2014

HRT: Hrvatska politika ne zna što bi sa sobom, a kamoli što s BiH

Gotovo 3,3 milijuna birača odlučuje u nedjelju, 12. listopada, o 13 parlamenata, 512 zastupnika, članovima predsjedništva BiH i čelnicima Republike Srpske. Jesu li predstojeći izbori najneizvjesniji izbori u BiH od Daytonskog sporazuma? Kakva će biti tamošnja politička scena nakon izbora?

U ponedjeljak navečer su o tome u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ razgovarali Domagoj Novokmet i njegovi gosti – Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, dr. Ljubo Jurčić, Ladislav Tomičić, novinar “Novog lista” te uživo iz Sarajeva Srećko Latal, neovisni politički analitičar.

”Bez jakog djelovanja međunarodne zajednice nećemo uskoro vidjeti promjene u BiH. U takvim uvjetima vidim dvije mogućnosti – jedna je rat, druga je 20-30 godina stajanja na mjestu”, izjavio je Tomičić.

Drago Prgomet se ne boji rata u BiH. ”Politika treba biti nadstranačka a ne ideološki obojena”, naglasio je, piše HRT.

Ljubo Jurčić smatra da je u BiH politička ograničenost veoma značajna, a Hrvati u BiH previše podijeljeni pa su izgubili svoju snagu.

”Hrvati u BiH se moraju najprije okrenuti sebi, ne smiju čekati rješenje iz Hrvatske. Da bi se riješilo hrvatsko pitanje, potrebna je pomirljiva politika i s hrvatske i s bošnjačke strane”, smatra Tomičić. Hrvatska politika ne zna što bi sa sobom, što bi onda očekivali od nje?, upitao je.

Srećko Latal je objasnio da je važna pozicija bosanskih Hrvata po pitanju trećeg identiteta a istraživanja su pokazala da je da je veliki dio Hrvata protiv toga.

Na pitanje što bi ga iznenadilo nakon izbora, Latal je odgovorio kako bi ga zaista iznenadilo da se koalicije koje će se formirati krenu odgovorno i brzo u reforme za europsku integraciju. Smatra da je početak rješenja za BiH veći fokus na ekonomska i socijalna pitanja. ”Stručnjaci smatraju da su ta pitanja glavna i da nitko nije siguran da ta zemlja može podnijeti više ustavnih reforma. Očekuje nas veoma teško razdoblje”, izjavio je.

”Europa nema koncept prema BiH, malo je ‘zaspala”, smatra Ljubo Jurčić. Europi bi trebalo biti u interesu da riješi situaciju u toj zemlji jer taj problem postaje problem cijelog Balkana.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare