Hrvatska podijeljena oko svastike na Poljudu

Čitatelji Indexa u svojim su se komentarima osvrnuli na incident sa svastikom ucrtanom u travnjak Poljuda na susretu Hrvatske i Italije, zbog čega HNS-u ponovno prijeti rigorozna kazna.

Putem naše Facebook stranice i foruma dobili smo niz komentara, koji zauzimaju razne stavove, ali većina ne podržava isticanje znakovlja zločinačke ideologije, tek ima onih koji podržavaju uzrokovanje incidenta kao alata borbe protiv HNS-a. Ovdje smo prikupili nekoliko komentara:

“Genijalan odgovor mafiji iz HNS-a”

“Ovo je genijalan odgovor mafiji iz HNS-a. Vukli su mačku za rep, a izvukli medvjeda. Provocirati Splićane i doći nakon 20 godina, kad si kažnjen, i gaziti travu koju je Hajduk sam od svoje bijede obnovio…ne zaslužuje ništa bolje. Još da je Vlada normalna pa da prije UEFE raspusti i pohapsi tu Mamićevu mafiju… bilo bi još genijalnije”.

“Ne podržavam taj znak, ali drago mi je što su to napravili zbog mafije iz HNS-a…”

“Žalosno je da netko u borbi protiv vodstva HNS-a koristi ovakve stvari i time sramoti cijelu državu, a vjerojatno smatra da je svojim djelom dokazao kako je VELIKI HRVAT. Postoje druge mogućnosti da se pokaže nezadovoljstvo, pa i smjeni čelnike bilo klubova bilo HNS-a, a ako netko želi dokazati domoljublje neka se učlani u neku dobrotvornu udrugu, dobrovoljne vatrogasce, HGSS, folklor i za svoj narod odradi nešto besplatno”.

“Kad bi Mamić i suradnici odstupili, stali bi neredi”

“Ne odobravam ovaj čin, ali narodu je dosta Mamića i njegovih marioneta Šukija i Kovača. Drugim sredstvima se ne može protiv njih. Kad bi oni odstupili, stali bi i neredi. Pa ne treba biti pametan da se to zaključi”.

“Ne možeš vjerovati da nam se ovo dešava, a nikoga na stadionu. Ne možeš vjerovati da naši to nisu mogli maknuti prije utakmice. Političari se brzo javljaju kada je ovako nešto, a ne javljaju se kad treba omogućiti bolji život u Hrvatskoj. Žao mi je reprezentacije i nas koji stvarno je volimo i navijamo”.

“Ako smo zbog “za dom spremni” bili kažnjeni, kako ćemo tek biti kažnjeni zbog svastike koja se vidjela svih 90 min? Zapravo ne sjećam se da sam ikad vidio nešto slično u nogometu, da je netko to nacrtao na travi i da se igralo po tome”

“Tri krivca za sramotu”

“Dogodila se još jedna sramota. Međutim, mi koji živimo ovdje svakodnevno (dok ta ista slika ne obilazi svijet) svjedoci smo da je takvo stanje postalo više pravilo nego iznimka. Slika Poljuda, malo po malo postaje slika sveukupnog našeg društva. Tko je kriv?

1. HNS – vrh Saveza sustavno odbija Split niz godina, imamo jedan klub (koji se sustavno nameće od vremena prvog hrvatskog predsjednika), imamo predsjednika koji se fotografira ispred groba Ante Pavelića i koji ne govori ni jednu jedinu riječ protiv sramotnog Šimunićevog ‘Za dom spremni’ poklika pod kojim su ubijani oni čija genetika nije zadovoljavala kriterij ‘vrijednosti života’ tog sustava. i nikome ništa..

Za dom spremi je svastika! Svastika je za dom spremni! Sinonim i točka.

2. Ekstremni navijači Hajduka – kojima je mržnja (možda i opravdana) toliko razbila moždane stanice da kažu ‘Neka im, zaslužili su..’ Tko je to zaslužio? Tko su to oni? Dragi navijači, nismo to zaslužili, ne na ovaj način. Ovim je napravljena nesaglediva šteta Gradu Splitu, splitskom turizmu, hrvatskoj ekonomiji. Ovim činom, svi mi smo opet balkanska plemena s kojima svatko iole normalan ne želi imati posla. Koliko god voljeli Hajduk, a mrzili HNS, ovo nije način iskazivanja nezadovoljstva. Jer kolateralna žrtva smo svi.

3. Tiha i šutljiva većina – ona većina koja okreće glavu i živi u strahu. Živi u strahu majka onog djeteta kojemu okreće glavu na neskrivenu ksenofobiju i svakodnevni fašizam u ovom društvu, govoreći mu: ‘pusti budale’, ‘gledaj svoja posla..’. Tu je najveći problem. Zaokupljeni vlastitim sudbinama, živimo u strahu. Strahu, gdje svaka budala postaje normativ NORMALNOG ponašanja, a svako normalno dijete moralno ne predstavlja nikakav uzor nikome. Jer fakultet treba završiti, egzistenciju treba osigurati, sebe treba zbrinuti.. A tko će voditi računa o društvu? Tko će biti dovoljno hrabar da debilima sa sjevera koji se deru: ‘Za dom spremni’ kaže: .Alo idioti!’ Tko ce ih prijaviti? Tko će imati snage ih uhititi?! Nitko… Jer svi mi savijamo rep pred onim tko je ekstreman, tko nema što izgubiti.. Takva šutljiva većina je jednako moralna kao i utajivač poreza, sa razlikom da državi čini veću štetu, jer šteta u moralnom smislu je dugotrajna. A pogođeni su oni u budućnosti koji dolaze.

Krivi smo mi!!

A slika dolje je Hrvatska koju danas živimo…”

Damir Barbir

“Dan kad je umro hrvatski nogomet”

“Ako se u Hrvatskoj općenito smatra da je s tragičnom smrću Dražena umrla hrvatska košarka, koja se realno gledajući nije oporavila do danas, onda je 12.6.2015. datum kada je i službeno umro hrvatski nogomet. Antagonizam između “sjevera i juga”, tj. maksimirski ustaški povici i poljudska svastika konačan su poraz nogometne igre u Rvata. Nakon svega, zbog nekolicine idiota, zaslužujemo svako veliko natjecanje gledat sa strane, bez sudjelovanja na istom.
Međutim, već i površnim uvidom u stanje hrvatskoga nogometa i prosječno inteligentan Rvat vidi da tu nešto ne štima. Nije naime kriv onaj maloumnik/ci koji su “nepoznatom kemikalijom” premazali poljudsku travu u obliku nacističkoga simbola. Jer da su isti iole slušali bar nešto na satima povijesti, znali bi da ukoliko je isti simbol preživio sredinom 20-og stoljeća, da se danas ne bi pozdravljali s dobar dan, nego buon giorno. A Split, ne bi bio dio Hrvatske jer je duče bio najveći saveznik zlotvora čiji je sistem koristio simbol iscrtan na poljudskoj travi.

Nažalost, idiota je uvijek bilo i bit će, nasreću čine tek manji dio hrvatskoga navijačkoga puka. Ipak, u pokušaju da prvenstveno sebi probam objasniti jučerašnje događaje s poljudskoga travnjaka lako je shvatiti kako je do navedenoga incidenta došlo. Hrvatski nogometni savez, i njegov predsjednik, svojevremeno primjer fantastičnog nogometaša, sad je primjer nesposobnosti, osobne koristoljubivosti i svega ružnoga što savez na čijem je čelu predstavlja. Jer kako objasniti da je taj isti HNS godinama zaobilazio Split sa službenim utakmicama, kao drugi najveći hrvatski grad? I onda domaćinstvo jučerašnje tekme prvotno dodijele Maksimiru, pa onda brzinski pod pritiskom javnosti premjeste na Poljud.

Gospodo iz kuće hrvatskoga nogometa, meni je jasno zašto je jučer nekolicina maloumnika uspjela zasjenit nogomet kao igru i opasno nas stavit pred UEFA-inu kaznu, međutim vi trebate shvatiti da nisu krivi isti, jer naprosto zdrave pameti nemaju, nego vi koji ste godinama dopuštali da do nečega ovakvog i dođe. Osobno, osim zemljopisnog značenja, nije mi jasan taj termin “sjevera i juga”, bliži mi je termin “navijači hrvatske nogometne reprezentacije”. Na kraju, ispaštamo mi ostali koji naprosto vole repku i navijati za istu.”

Ivan Vuk, mag. hist

more recommended stories