Petak, 14 lipnja, 2024

BRATSKI ŠVABO: ‘Hrvatska nije spremna za EU’

Must Read

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik Welt am Sonntag za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske, javlja HRT.

Moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Dalje je kazao kako zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU, ali da moraju same stvoriti uvjete za ulazak. Pritom, kako je rekao, u obzir treba uzeti samo konkretne postignute rezultate u ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU. Predsjednik Bundestaga smatra da Unija nije spremna na daljnja proširenja, nego da joj je potrebna konsolidacija.

Lammerta su zbog izjave žestoko kritizirali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Tko ulazak Hrvatske dovodi u pitanje, taj smatra da Europska unija nije u stanju i u budućnosti stvarati mir u Europi. To je posve pogrešno shvaćanje dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji, rekao je ministar za europska pitanja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Hans-Peter Friedrich (SPD) za Spiegel Online.

Niti se u slučaju Hrvatske ponavljaju prijašnje pogreške niti Hrvatsku treba kažnjavati za pogreške koje su počinili drugi. Za mir u Europi Balkan je još od presudne važnosti, rekao je Friedrich.

Političari demokršćanske Unije CDU/CSU i prije su se zauzimali za zaustavljanje proširenja EU-a, ali su uvijek dosad Hrvatsku spominjali kao izuzetak.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -