Subota, 22 lipnja, 2024

Hrvatska ne može naći radnika ni za plaću od 1.000 eura

Must Read

U odnosu na mjesec ranije, obujam radova rastao je za više od tri posto, a isti je čak za 4,6 posto narastao u odnosu na prošlogodišnji listopad.

“Dobar je rezultat porezne politike, pozitivni njeni učinci, dobra turistička sezona, počelo je dobro korištenje EU fondova, to je sve rezultiralo da se građevinarstvo pomalo vraća na stare staze slave”, govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za građevinarstvo.

No, ako pitate građevinare, piše Dnevnik.hr, stare staze slave još su miljama daleko.

Mi još u realnom sektoru ne osjećamo kroz realizaciju tih radova da je došlo do povećanja obujma. Ono što vidimo je da se javljaju novi projekti u infrastrukturi i s nekakvim vremenskim okvirom uz pretpostavku da će oni krenuti u realizaciju, nadam se da će i biti takav rast“, govori Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke.

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema tko obavljati.

Za razliku od ovog gradilišta, na kojem se radi evo i danas, puno veći problem u sektoru je činjenica da se posljednjih godina brojna gradilišta nisu ni otvorila i to zbog nedostatka radnika u građevini!”

Naime, u proteklom desetljeću Hrvatsku je u potrazi za boljim životom napustilo više od 50.000 građevinskih radnika.

U Hrvatskoj danas ne da je teško, nego je nemoguće naći kvalificiranog i kvalitetnog radnika za izvođenje radova. Prosječne plaće su negdje između 800 i 1.000 eura neto“, govori Kamenski.

Zbog toga bi mogla kasniti i izgradnja brojnih novih hotela u predsezoni, priznao je nedavno i ministar turizma. Građevinari zato u novoj godini planiraju u potupnosti iskoristiti vladino utrostručenje dozvola za strane radnike, pa bi svih 12.170 stranih građevinaca moglo na hrvatske skele, donosi Nova TV, a piše Dnevnik.hr.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -