Published On: Pon, tra 25th, 2022

HRVATSKA IPAK NEĆE PUTEM SJEVERNE KOREJE: Oslobođeni Zadrani koji su pisali da je premijer pavijan i da ga ‘triba dočekati jajima’

Nakon što je Općinski sud u Zadru prošli mjesec oslobodio Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića, muškarce iz Zadra prijavljene zbog komentara na Facebooku o Plenkoviću, presuda je sada postala pravomoćna. Naime, kako je maloprije objavljeno sa Suda, na donesene oslobađajuće presude nisu uložene žalbe.

Ćustić i Vrkić u siječnju ove godine, povodom dolaska Plenkovića u Maslenicu, na Facebooku su napisali kako premijera “triba dočekati pokvarenim jajima” te “udri munjo, pukni grome”. Zbog komentara ih je policija prekršajno prijavila. Optuženi da su njima narušili javni red i mir, i to vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade.

Obrazloženje sutkinje

Konkretno, PU zadarska ih je teretila da su 20. siječnja 2022., na Facebook stranici ‘Kalelarga Zadar’ ispod članka kojim se najavljuje Plenkovićev dolazak u Maslenicu, objavili komentare “Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik” (Ćustić) i “Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini” (Vrkić).

U ožujku je sutkinja Ksenija Bratković donijela oslobađajuće presude, uz obrazloženje kako je bila riječ o vrijednosnim sudovima kojima su Ćustić i Vrkić izrazili “nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića”.

Sud je zaključio da djelo nije počinjeno u blizini premijera, da on sam nije podnio prijedlog za progon okrivljenika, već da su Ćustić i Vrkić na Facebooku napisali komentare kojima nisu pozivali na nasilje. Samo su, zaključuje sud, izrazili svoje političke stavove “je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba”.

‘Kritika smije biti uvredljiva’

Zadarski je sud zaključio da je hrvatska javnost učestalo svjedoči sličnom načinu komuniciranja i od strane visokih predstavnika državne vlasti “pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost”. Sud se, pritom, priklonio recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, prema kojima svaki građanin ima temeljno pravo sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima.

“Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ako time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, zaključio je Općinski sud u Zadru.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Vi ste daleko od sjeverne korejeje,milance smrce a grlic fa prima.

Makaki
Makaki
1 mjesec prije

Čekaj, ostaje li i dalje to što su oni izjavili, da je ovaj pavijan. tj. je li pavijan ili nije?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Makaki
1 mjesec prije

pojedi bananu, pa će ti se samo reći.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

sreća je 72-ogodišnjaku što nije dirnuo u gazdu uštinutog,
u pupovca!
onda bi on vidio, bre, čija majka crnu vunu prede.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

pavijane, žali se KRALJU ŽIVOTINJA, hu, hu, hu,…