Published On: Sun, Jul 23rd, 2017

Hrvatska će uvest 2.000 stranih radnika za građevinski sektor

Zapošljavanje je jedan od uvjeta poboljšanja demografske slike Hrvatske, a o toj temi za Dnevnik Nove TV govorio je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić. Govoreći o problemima radnih mjesta te kako će potaknuti zapošljavanje, rekao je kako su svjesni brojki i trendova.

– S jedne strane imamo rekordno nisku nezaposlenost, a s druge strane imamo i porast zaposlenosti, gdje imamo 55.000 više radnih mjesta nego prije dvije godine, no nema euforije oko toga, jer smo svjesni da je upravo padom granica i otvaranjem granica jedan dio mladih otišao u inozemstvo.

Pitanje demografije je šire pitanje od samo radnih mjesta, uključuje i rad jedinica lokalne samouprave, uključuje i rad kolega.

Kolegica Murganić je upravo od 1. srpnja podigla rodiljne naknade. Uključuje i politiku tržišta rada. Ono što mogu reći jest da smo politikom tržišta rada, premijer Plenković je u ožujku plasirao paket mjera – od mjere do karijere, njime upravo potičemo prvenstveno zapošljavanje u privatnom sektoru i pravo zapošljavanje, a sad radimo specijalizirane programe, upravo ciljane za zapošljavanje mladih, žena i osoba s invaliditetom, objasnio je Pavić.

Na upit kako riješiti sve češći problem, a to je nedostatak radne snage te hoće li i koliko povećavati kvote za uvoz radne snage, Pavić kaže kako su kvote za uvoz radne snage krenuli gledati sektorski.

– Prvo smo napravili sastanke s turističkim sektorom u kojem smo uvidjeli da smo usred sezone i u kojem smo uvidjeli da postoje domaće radne snage koje možemo aktivirati i upravo se Hrvatski zavod za zapošljavanje fokusirao na to i rezultati koje dajemo su dobri, a s edukacijom i prekvalifikacijom ljudi ćemo krenuti za slijedeću sezonu već od jeseni.

Građevinski sektor je skroz druga priča i tu nemamo dovoljno domaće radne snage na tržištu. Imali smo prošli tjedan sastanak sa sindikalcima i poslodavcima i evo najava, da smo upravo samo za građevinski sektor u proceduru uputili povećanje kvote za 2000 radnih mjesta, ali samo za građevinski sektor, kako bi opravdali investicije koje je građevinski sektor preuzeo i kako bi on mogao investicije koje kreću najesen otvoriti i realizirati, istaknuo je Pavić za Dnevnik Nove TV.

Ostali sektori, kaže, gledat će sektor po sektor i zasebno će analizirati. Prvenstveno će gledati da aktiviraju hrvatsku radnu snagu, da naprave programe prekvalifikacija.