Published On: Sri, ožu 18th, 2020

HRVATSKA Božinović: ‘od sutra zatvaramo sve što nije neophodno za život’

 

Nacionalni stožer civilne zaštite upravo je na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji objavio je nove informacije o epidemiji. Ministar Beroš kaže da imamo novih šest slučajeva, zbog čega smo sada na 87 slučajeva. “Obradom je detektirano šest novooboljelih tako da je novi broj ukupnih pacijenata 87”, rekao je ministar zdravstva.

Ministar Božinović objasnio je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite dobio veće ovlasti kako bi se borio protiv koronavirusa. “Od ponoći danas mi možemo donositi odluke. Želim najaviti da ćemo donijeti, na temelju sugestija struke, cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Tu je razmak između osoba, od jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne, od sauna, kina, muzeja, knjižnica itd… Također, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih vrsta, osim dostave i pučkih kuhinja. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih koje prodaju hranu, lijekove, higijenske potrepšte, zatim benzinske postaje, frizeri, kozmetičarski saloni, saloni za masažu, teretane…”, priča Božinović.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće gdje god je to moguće, dodao je ministar. “U pripremi je još jedna odluka, privremena zabrana kretanja preko granice. Povratak je moguć uz mjere opreza”, rekao je. Kako kaže, mjere vrijede od ponoći, dakle od sutra. One se ne odnose na tržnice. U shopping centrima ostaju otvoreni samo dućani koji prodaju hranu i lijekove. Također je napomenuo da se odluka može mijenjati u hodu, te da ako se pokaže da je neka djelatnost nužna, odluka se može modificirati.

STOŽER DOBIO VEĆE OVLASTI

Inače, Nacionalni stožer civilne zaštite RH u srijedu je dobio veće ovlasti kako bi se ubrzala protočnost djelovanja sustava. Zakonske izmjene koje mu daju te ovlasti, Hrvatski je sabor izglasao bez rasprave, te one stupaju na snagu u četvrtak. A premijer Plenković danas je u Saboru predstavio paket mjera za pomoć gospodarstvu težak više od 30 milijardi kuna.

U paketu, precizirao je, mjere odgode poreza u razdoblju od tri mjeseca iznose do 12 milijardi, isplata neto plaće poslodavcima koji će zadržati radnike bit će oko 5 milijardi, moratorij na plaćanje rata kredita prema bankama i HBOR-u oko 17 milijardi, sektorske mjere oko milijardu kuna.

U Hrvatskoj je jutros zabilježeno 12 novih slučajeva, čime se broj oboljelih popeo na 81. U međuvremenu je stigla vijest da je u Istri preminuo muškarac koji je bio u samoizolaciji, ministar Beroš kasnije je rekao kako “nije izvjesno” da je umro od koronavirusa no to još moraju potvrditi rezultati testiranja.