Utorak, 28 svibnja, 2024

Hrvati pokušavaju spasiti europski put BiH, šalje se inicijativa

Must Read

Prvi rok koji je Europska unija postavila pred bh. političare uskoro istječe. Na sastanku o procesu pristupanja, koji je održan u Bruxellesu 27. lipnja sa svim političkim liderima i ključnim predstavnicima BiH, dogovoreno je i da BiH do 31. kolovoza treba uputiti prijedlog za izmjene Ustava BiH kako bi najviši zakon u BiH bio usklađen s presudom “Sejdić i Finci”.

 

Odgovornost i rokovi

 

Nova politička događanja u BiH i zaoštravanje odnosa između Dodika i Lagumdžije ne daje prostora optimizmu kako će se taj rok ispoštovati. S druge strane hrvatske stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) pripremaju inicijativu kako bi se spasio europski put BiH i ispoštovali zahtjevi EU-a. Hrvati žele ispoštovati rokove i ispuniti preuzete obveze.

 

Naime, kako doznaje VL jučer je u HDZ-u BiH održan sastanak užeg tima koji radi na izmjenama Ustava. Zaključak je da Hrvati svoj prijedlog oko izmjena Ustava BiH pošalju u parlamentarnu proceduru. Sljedeći tjedan održat će se sastanak dva HDZ-a na kojem će se o dokumentu detaljno razgovarati. Cilj je da se prijedlog nužnih izmjena Ustava i zakona pošalje u parlamentarnu proceduru već krajem idućega tjedna.

 

– Važno je da se rok ispoštuje. Hrvatski blok je ovim potezom pokazao krajnju odgovornost prema zahtjevima koje je pred BiH postavila EU i taj proces stavio kao prioritet, kazao je za Večernjak jedan od hrvatskih dužnosnika koji radi na prijedlogu. Kako doznaje Večernjak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić već su o ovoj temi razgovarali i već početkom tjedna će na sastanku timova koji rade na izmjenama Ustava u obje stranke i rukovodstvo usuglasiti sve detalje prije slanja u Parlament BiH.

 

Sastanci o prijedlogu

 

Nakon toga idu sastanci s predsjednicima drugih stranka kako bi ih informirali o prijedlogu i inicijativi hrvatskog bloka. Podrhtavanja na političkoj sceni u BiH zabrinula su europske dužnosnike jer su u Bruxellesu dana čvrsta obećanja kako će ispuniti preuzete obveze. Hrvatima je izgleda u ovom trenutku najviše stalo do BiH, kao moderne, europske, decentralizirane i funkcionalne države ravnopravnih naroda i građana, smatraju hrvatski dužnosnici.

 

Srpski i bošnjački dužnosnici, prema izjavama, ne vide prostora kako bi se u zadanom roku ispunili uvjeti iz Mape puta. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da ne vidi mogućnost da rok do 31. kolovoza, kada bi se mogli uputiti u parlamentarnu proceduru amandmani na presudu “Sejdić – Finci”, bude ispoštovan.

 

Govoreći o upućivanju prijedloga provedbe odluke Suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci” u parlamentarnu proceduru do 31. kolovoza, što je rok EU-a političkim liderima BiH iz briselske “Mape puta“,Zlatko Lagumdžija je rekao da nije siguran da će rok biti ispoštovan.

 

Međunarodna zajednica još uvijek vjeruje kako će svi lideri uvidjeti važnost europskog puta BiH. Otpravnik poslova Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi kazao je da je provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” najvažniji uvjet za bilo kakvu mogućnost da bi BiH predala kredibilan zahtjev za punopravno članstvo u EU.

 

“Još uvijek vjerujemo da su bh. političari opredijeljeni za poštovanje rokova oko kojih su se zajednički obvezali, kazao je Daviddi. (R.I. Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -