Published On: Thu, Dec 5th, 2013

Hrvati iz SAD-a zovu Dylana na sat povijesti

Hrvati iz Sjedinjenih Država pozivaju Boba Dylana da sjedne s njima i informira se o povijesnim činjenicama, kaže se u priopćenju što ga je u srijedu izdala kulturna zaklada Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA)

Predstavnici NFCA na svojoj internetskoj stranici NFCACF.org pišu kako su “veoma razočarani Dylanovom usporedbom Hrvata s nacistima i Ku Klux Klanom“, kaže se u priopćenju.

“Pozivamo Dylana da sjedne s Hrvatima i bolje se upozna s poviješću, da nauči činjenice”, kažu američki Hrvati koji osuđuju Dylanovu izjavu i “zahtijevaju ispriku”, kaže se u priopćenju NFCA.

Glasoviti američki glazbenik Dylan u spornom intervjuu Rolling Stoneu u kojem je govorio o svojem sudjelovanju u pokretu za crnačka prava, rekao je da crnci mogu “osjetiti” rasiste, “baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate”.

Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF) koje ga je zbog te usporedbe s nacistima tužilo, a francusko pravosuđe tužbu prihvatilo, kaže kako je spremno povući tužbu ako se Dylan ispriča, ali ako to ne učini, ići će do kraja i pred sudom u Parizu tražiti odštetu.

Pjevač je saslušan i optužen prigodom posjeta Parizu sredinom studenoga kada je održao nekoliko koncerata, a francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti dodijelila mu je i orden Legije časti.

Američki Hrvati drže kako “širenje takve mržnje ne bi trebalo nagrađivati odličjem niti objavljivati u časopisu Rolling Stone”, kaže se u priopćenju što ga je potpisao Paul J. Tonsetic-Kunder, predsjednik NFCA.