HRVATI IZ BIH SU LJUBOMORNI Prosvjed za Palestinu u Zagrebu: “U Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje”

Bivši veleposlanik i predsjednika Palestinske zajednice u BiH Majeda Maaroufa kaže da Palestina ispašta od organiziranog, državnog, izraelskog režima. “Izrael je napravljen na genocidu”, rekao je.

“Palestinski narod ispašta zbog 76 godina šutnje međunarodne zajednice. Imamo više od 22 tisuće ubijenih ljudi u pojasu Gaze. Taj broj će biti i veći kad pregledamo ruševine. Napadaju se crkve, džamije, škole”, rekao je.

Vrijeme je da se prizna Palestinsku državu u granicama iz 65. godine, rekao je.

Odrekli smo se 70% svojeg teritorija zbog mira, nema naroda koji je to napravio, rekao je.

Nećemo nestati, rekao je i dodao da u Palestinskom narodu postoje muslimani, kršćani i Židovi. “Ono što se dogodilo u Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje. Zar će svijet dozvoliti da se to i dalje događa?”, rekao je.

Oni koji su bile žrtve ne mogu dozvoliti da se to opet dogodi drugima. “Dokazali smo da možemo živjeti u miru u dvije države, ali onda je međunarodna zajednica podržala Netanjahua i njegove zločince”, rekao je.

“I ja kažem da se Izrael ima pravo braniti, ali gdje? Izrael je jedina država koja nema granice, nema ustav. Oni u Tel Avivu koriste naš aerodrom, mi smo ga napravili. Oni su u našu državu došli goli i bosi, mi smo ih prihvatili”, rekao je.

“Ovo je Netanjahuov rat, ovo nije rat Izraelaca. Ja se nadam da je ovo njegov kraj i da će međunarodna zajednica pomoći u tome”, rekao je.

“Pozivam vas da se zalažemo na mir u cijelom svijetu i da ne vjeruje u propagandu Netanjahua i njegovih zločinaca. Mi nećemo nestati”, rekao je.