HRVATI I BOŠNJACI U ŠOKU: Učinili su sve da spase Mesića, Aliju, Tuđmana a Rusi sada tvrde da strana tužiteljstva nemaju ovlasti tamničiti šefove država

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je u ponedjeljak da je pokrenulo krivični postupak protiv tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i sudaca koji su u petak izdali nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Povjerenstvo, nadležno za istraživanje teških zločina, priopćilo je kako nema osnova za krivičnu odgovornost s Putinove strane, i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužitelja ICC-ja pokazali su znake zločina prema ruskom zakonu, tvrdi povjerenstvo – svjesno optuživanje nevine osobe za zločin i “pripremanje napada na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi”.

Ruska akcija simboličan je odgovor na potjernicu izdatu protiv Putina u petak, kojom su on i ruska povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je taj potez nazvao nečuvenim, ali pravno nevažećim, jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren ICC, prenosi Reuters./HMS/