Subota, 22 lipnja, 2024

DRAŽEN PEHAR: ‘Hrvati BiH trebaju uspostaviti savezništvo s Rusijom!’

Must Read

Međunarodne okolnosti, rat u Ukrajini, zaoštravanje odnosa Zapada i Rusije, pojačane aspiracije Rusije i Turske prema Balkanu, pojava Islamske države, nisu pogodne za pozitivne promijene u BiH, smatra prof. dr. Dražen Pehar.

On ne vjeruje da će doći do promijene izbornog zakona i ustavnih promjena, što je za Hrvate iznimno važno da bi sačuvali svoju konstitutivnost.

– Neće zato što to ne odgovara ni Srbima, a Bošnjacima pogotovo, koji su miljenici Amerikanca, jer im ovakvo stanje dominacije, koju su im SAD osigurale, nasilnom revizijom Daytonskog sporazuma, odgovara, kaže prof Pehar za Hrvatski Medijski Servis.

Dogodit će se, dodaje, nešto, što se naziva ‘zagušivanjem agende’. 

– Nametnut će se pitanja ekonomskih i socijalnih reformi kojima će se u drugi plan potisnuti za Hrvate bitna pitanja kao što su izmjena izbornih pravila i ustavna reforma, kaže prof. Pehar.DF- patološki elementOn predviđa da će se kriza u Federaciji biti permanenta, a generirat će je, po njegovom mišljenju, Demokratska fronta.

– Kada imate stranku u toj koaliciji, koja ne prihvaća ovakav institucionalni sklop, koja ne prihvaća Federaciju BiH, kao zajednicu Hrvata i Bošnjaka, onda imate jedan patološki element koji će stalno praviti probleme i izazvati krize, ističe.

Prof. Pehar, u razgovoru za politički magazin ‘Argumenti’ Hrvatskog Medijskog Servisa, kaže kako je međunarodna zajednica namjerno stvari postavila tako da se krize mogu generirati po potrebi, te da BiH, primjerice za Ameriku sama po sebi ne znači ništa, već da je samo sredstvo koje SAD koriste na međunarodnom planu, kako bi poslali neku simboličku poruku drugima.

BiH za SAD samo sredstvo

– Primjerice, BiH je za Ameriku bila važna da se pokaže nemoć Europske unije, također u smislu pokazivanja moći, prodora i širenja NATO-a, što je od početka cilj SAD; da se uleti u taj prazni geopolitički prostor, u taj vakuum koji je stvoren raspadom socijalističkog sustava i raspadom SFRJ, pojašnjava dr Pehar.

Za razliku od SAD, Rusija, po njegovom mišljenju, od početka ima pozitivan i pravedan stav prema implementaciji Daytonskog sporazuma.

– Kad god je neki ruski veleposlanik ili ministar vanjskih poslova govorio o tome nije govorio o Bosancima, koji ne postoje, kao što govore Amerikanci, nego je govorio o konstitutivnim narodima, koji trebaju biti ravnopravni. Daytonski sporazum jest sporazum između konstitutivnih naroda, Federacija jeste, također, sporazum konstitutivnih naroda – Bošnjaka i Hrvata. Dakle oni govore ono što je zapisano u Daytonskog sporazumu, kaže dr Pehar.

On podsjeća da su Amerikanci, preko visokog predstavnika, provodili reviziju Daytonskog sporazuma, tako da su, među ostalim osigurali institucionalne pretpostavke za dominaciju Bošnjaka u FBiH, preko nametnutih ustavnih amandmana i izmijenjenih pravila za izbor delegata u federalni dom naroda.

Rusija jedina stala na stranu bh Hrvata

– Kad je došlo do platformaškog državnog udara zasjedao je PIK. Jedina država od svih članica PIK-a koja je rekla ne slažemo se s tim je Ruska Federacija. Ona je time, jedina eksplicitno, stala na hrvatsku stanu. Nije Njemačka, nije Italija, kataolička zemlja, nije Austrija, čak ni Republika Hrvatska nije se posebno oglasila. Podsjetit ću vas da je nakon platformaškog udara tadašnjem hrvatskom veleposlaniku netko u usta u jednom mediju stavio sljedeće riječi: ‘Hrvatska osuđuje formiranje Platformaške vlade’. Dva dana nakon toga hrvatski veleposlanik je to demantirao, dakle, de facto rekao da Hrvatska nema nikakvu poziciju u odnosu na Platformaški državni udar, kojim su Hrvati kao konstitutivni narod izbačeni iz vlasti, kaže Pehar za HMS.

On ne misli da se bh Hrvati trebaju udvarati Rusima, ali ističe kako trebaju biti pragmatični i vidjeti kako se kroz savezništvo s Ruskom Federacijom, stvari mogu ‘pritisnuti na kojim razinama, kroz koje mehanizme’.

– BH Hrvati trebaju lobirati na međunarodnom planu za ostvarenje svojih pravednih političkih težnji i kroz institucionalne i kroz izvaninstitucionalne kanale. Njihovi politički predstavnici mogu i trebaju imati stalnu komunikaciju, primjerice s hrvatskim eurozastupnicima, ali i s drugim državama članicama Europske unije, kao što je Irska, koja je Hrvatima u BiH po mnogo čemu bliska. Trebaju definirati vanjskopolitički okvir, definirati što žele i sustavno na međunarodnom planu lobirati za ostvarenje svojih nacionalnih, političkih ciljeva. Hrvatski političari u BiH očekuju kako će Hrvatska po defaultu lobirati za njih u svijetu. Ma neće, ništa se samo od sebe ne događa. Onaj tko lobira za vas mora vidjeti i svoj interes u tome, vi mu morate objasniti što je njegov interes u tome da lobira za vas. Hrvati u BiH, dakle jedan cijeli narod je spao na psa koji bi volio da ima dobrog čuvara, a mi smo narod, moramo se ponašati kao ljudi, zaključuje dr. Pehar.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -