HRVAT POBJEGAO U INDIJU BEZ VIZE “Rekao je bolje zatvor nego talibani”

Nakon višednevnog napredovanja talibani su u nedjelju ujutro počeli ulaziti u glavni grad Afganistana Kabul. Diplomatska predstavništva su evakuirana, a stanovništvo pokušava pobjeći. Pucnjave gotovo da i nema, a afganistanska policija i vojska, kao ni stanovnici, otpor ne pružaju.

Jedan od Hrvata koji radi na poslovima osiguranja u Afganistanu za Dnevnik.hr rekao je kako su dijelovi glavnog grada u rukama talibana, a kvartovi u kojima se pretežno nalaze veleposlanstva i diplomatska predstavništva sablasno su prazni jer su zaposlenici evakuirani.

“Afganistanska policija i vojska se predaju, nastoje izvući živu glavu iako sudbina onih koji su 20-ak godina radili za NATO i SAD je zaista neizvjesna. U gradu ne rade bankomati”, opisuje situaciju iz prve ruke. Dodaje kako grupa hrvatskih državljana u zelenoj zoni čeka evakuaciju.

“Rekao je – bolje zatvor u Indiji nego talibani”

“Tu je njih petorica, a 11 njih koji rade za NATO su u njihovoj bazi. Jedan je otišao jutros preko New Delhija, ali nije dobio vizu i zapeo je tamo, no rekao je – bolje zatvor u Indiji nego talibani. Jedan je otišao preko Istanbula”, kazao je izvor dodajući kako će Kabul definitivno potpuno pasti pod ruke talibana.

“Kabul će pasti i to bez neke pretjerane borbe jer se ne čuju nikakva djelovanja. Pitanje je dana, odnosno sata”, rekao je.

Što se tiče diplomata, rekao je kako su Amerikanci evakuirali sve ljude iz svoje ambasade te da su u zračnoj luci samo vojnici, među njima i hrvatski.

“To je trenutno najsigurnije mjesto u Kabulu. Ako se ne uspiju izvući, tražit će vladin zrakoplov”, kazao je.