Srijeda, 24 travnja, 2024

HRT EKSKLUZIVNO: Razgovor s Miloradom Dodikom

Must Read

Uoči referenduma u Republici Srpskoj, o njegovim razlozima, odnosima u BiH ali i o budućnosti te zemlje u ekskluzivnom razgovoru za HRT govorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Kazao je kako smatra da referendumom nikoga ne vrijeđa niti izaziva. “U odluci suda piše da o njemu nismo nikoga pitali kad smo uvodili 9. siječnja – pa evo prilike da ih pitamo. Bošnjaci mogu ne izaći na referendum, ili izaći i glasovati protiv – i to je stav”, kazao je Milorad Dodik. Potvrdio je kako je vlada RS-a već usvojila prvi prijedlog izmjena da se obveznost obilježavanja tog praznika ne odnosi na one koje to vrijeđa i koji se ne mogu s njim identificirati.
Na pitanje je li spreman za reviziju Daytona i bi li se oko toga mogao dogovoriti s Hrvatima i Bošnjacima Dodik je kazao: “Daytonski sporazum je dramatično promijenjen i ostalo je za riješiti nekoliko statusnih pitanja – zbog čega se Hrvati i bune. Od artikulacije ciljeva Hrvata, ovist će i naš odnos. Nisam protiv da Hrvati imaju svoju političko-teritorijalnu jedinicu u BIH ali ona ne može zadirati u teritorij RS-a”, naglasio je. “Mi nismo za to da izađemo iz BiH ukoliko se ona vrati Daytonske principe. Ovisno o tome koliko to bude donosilo dobro ili loše RS-u, donijet ćemo racionalnu odluku”, kazao je Dodik.


Podsjetimo, Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Republike Srpske o preispitivanju neustavnosti Dana RS-a. Time je i službeno potvrđeno da se 9. siječanj smatra neustavnim. Ustavni sud BiH odluku o neustavnosti donio je još u studenom prošle godine smatrajući kako se time krše prava Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Odluku su odbili politički predstavnici RS-a i za 25. rujan zakazali referendum oko nastavka obilježavanja 9. siječnja. U nastavku sedmosatne sjednice Ustavni sud BiH donio je i Odluku  o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju entitetskog referenduma. Nepoštivanje Odluka Ustavnog suda BiH prema važećim zakonima te zemlje kazneno je djelo.
“Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, što god ja mislio o njima, ili bilo tko. Tko smo mi i tko sam ja da komentiram odluku institucije. Ako bi se to počelo raditi na taj način, onda bismo dobili anarhiju, a nama ne treba anarhija”, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u Tuzli govoreći o odluci Ustavnoga suda BiH. Izrazio je očekivanje da će se sve strane suzdržati od podizanja napetosti zbog različitog tumačenja odluka Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud, ako se ne provede njegova odluka – to prijavljuje Tužiteljstvu koje može provesti kazneni postupak protiv dužnosnika Republike Srpske. No u BiH odluke Ustavnog suda, iako konačne – često nisu obvezujuće. U zadnjih 10 godina doneseno je 88 rješenja o neizvršenju odluka i zatražena je pomoć Tužiteljstva. Trenutačno 25 odluka Ustavnog suda čeka provedbu. Uglavnom je riječ o onima s političkom pozadinom. Takva je primjerice i ona za grad Mostar u kojemu već 8 godina nema izbora i gradske vlasti. Takva će biti i budućnost referenduma. Riječ je o čistom politiziranju, jer se samo tjedan dana nakon referenduma u BiH održavaju lokalni izbori. Milorad Dodik sve je podredio tome – tri dana prije referenduma putuje u Rusiju na susret s Vladimirom Putinom.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x