HP MOSTAR Nova marka „Etnološko blago 2021.“ uz Svjetski dan pošte

Hrvatska pošta (HP) Mostar tradicionalno je, uz Svjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada, tiskala redovitu poštansku marku „Etnološko blago 2021.“

Odijevanje je, u početku, nastalo iz ljudske potrebe da zaštiti tijelo od vanjskih utjecaja. S vremenom je postalo znak civiliziranosti, a onda se javila potreba da se uljepša izgled. S vremenom, uz mnoga pomagala koja su se koristila za ljepši izgled odjeće, pojavila se pegla (glačalo). U 1. stoljeću p.n.e. Kinezi su koristili metalne plitice napunjene žarom, a u ranom 16. stoljeću počinju se upotrebljavati trokutaste debele ploče od lijevanog željeza. Izum Amerikanke Mary Florence Potts u 19. stoljeću bila je pegla za odjeću s odvojivom drškom. Kasnije dolaze pegle koje su se su zagrijavale nakupljanjem topline na pećima ili su se iznutra zagrijavale žarom i gorivima. Prvu električnu peglu patentirao je Amerikanac Henry W. Seeley 1882. godine.

Autorica likovnog rješenja je Magdalena Džinić Hrkać, a marke se u poštanskom prometu koriste od 9. listopada 2021.Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

more recommended stories