Srijeda, 24 travnja, 2024

Horor priče bivših pripadnica 'moralne policije' ISIS-a: Morale smo bičevati svoje prijatelje

Must Read

Priče tri Sirijke, bivše pripadnice ‘moralne policije’ u ženskoj brigadi Khansaa, objavio je The New York Times.
Prije nego je ISIS preuzeo kontrolu u Siriji, Raka je bio grad u kojem su žene poput Aws, Due i Asme, žene u 20-im godinama, bile mnogo emancipiranije od prethodnih generacija. Bile su mlade osobe koje vole pop kulturu, šminku, knjige i druženje s prijateljima.
Sve su tri pripadale generaciji sirijskih žena koje su vodile samostalne živote. Slobodno su se kretale među muškarcima, družile, studirale.
Mnoge su se mlade žene odijevale u ono što nazivaju ‘sportskim stilom’, ponekad otkrivajući koljena i ruke tijekom ljetnih mjeseci te noseći šminku. Dok su konzervativnije stanovnice Rake nosile prekrivala za tijelo, nova generacija mladih žena pohađala je fakultete i u brak stupala u kasnijoj dobi. Većinom su muškarci i žene sami birali svoje supružnike.
Kada je ISIS preuzeo vlast, sve se to odjednom promijenilo. Aws, Dua i Asma bile su među ‘sretnijima’ jer su dobile mogućnost odabira da mijenjaju svoj životni stil za rad na mjestima gdje su lokalni Sirijci sve više bili tretirani kao građani drugog reda za razliku od Iračana koji su hrlili u Raku odgovarajući na džihadistički poziv.
Kako bi ostale žive i osigurale preživljavanje članova svoje obitelji, udale su se i pridružile ‘moralnoj policiji’. Grozne situacije redale su se jedna za drugom. Morale su bičevati ljude koje su poznavale, a kada su im muževi ubijeni u bitkama, ISIS bi ih brzo zamijenio novima.
Kako bi se spasile, odlučile su napustiti državu i postale su izbjeglice. Sada žive u Turskoj gdje su s njima razgovarali novinari New York Timesa.
Jedna od njih, 20-godišnja Dua ispričala je kako su vrlo brzo nakon što se pridružila brigadi, pred nju dovedene prijateljica njezine obitelji i njezina kćer tinejdžerica, jer im je prekrivalo za tijelo bilo preusko.
Zbog tog su prekršaja zaradile 20 bičeva, a kada je pokrivalo skinuto i otkriveno da su još i našminkane, dobile su kaznu od još pet udaraca bičem. Dodatnih pet udaraca bičem dobile su i jer su se opirale uhićenju.
Starija je žena pristupila Dui i zamolila je da joj pomogne, ali Dua nije znala kako. Kaže da je slušala kako žene vrišteći primaju udarce bičem. Sljedećeg su dana došle u njezinu kuću i kritizirale je roditeljima. Dua kaže da nakon toga više nisu razgovarale ni s njom ni njezinom obitelji, a ubrzo su se događali i slični slučajevima s ostalim njezinim prijateljima i susjedima.
Situacija je postala nesnošljiva te je odlučila pobjeći. Sada utočište nalazi u jednom malom turskom gradu.
Detaljne priče sve tri žene možete pročitati ovdje.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Selak Raspudić objavila razloge raskola s Mostom. “Nino i ja smo sad nezavisni”

MARIJA Selak Raspudić za 10:30 sati zakazala je presicu na kojoj je govorila o raskolu s Mostom. Ona i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x