Published On: Pet, stu 5th, 2021

Hoće li Zapad napokon shvatiti da od građanske BiH nema ništa?

Prije nekoliko dana uputila je Organizacija civilnog društva iz Sarajeva, u zajedništvu sa Schwarz-Schillingom, neku vrstu prosvjeda zapadnim političarima što se ne zauzimaju odlučnije za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Dr. fra Luka Marković, Katolički tjednik

Pojedini krugovi u BiH ponovno pokušavaju sačuvati vlastite privilegije umjesto da se zauzimaju za rješavanje vrlo opasnoga stanja. Iako im je jasno da od čiste građanske države nema ništa – jer je ne žele konstitutivni narodi, a ponajmanje određeni krugovi oko SDA – pokušavaju uvijek iznova ono što nema nikakvih izgleda. Sejdić i Finci su također važni, ali ne mogu biti važniji od tri konstitutivna narod o kojima ovisi mir u BiH.

Senilnost unitarista i Schwarz-Schillinga

Što povezuje unitarističke krugove u BiH sa Christianom Schwarz-Schillingom, nekadašnjim visokim predstavnikom? Povezuje ih određena „senilnost“ koja ne dozvoljava racionalno sagledavanje problema. Oni od zapadnih političara – a u te svakako spada i Schwarz Schilling – koji misle da se Bosnu i Hercegovinu može urediti kao čistu građansku državu bez uvažavanja etničkoga principa, što odgovara samo određenom krugu jugonostalgičara koji se prodaju za velike „Bosance“, očito ne poznaju dovoljno pravo stanje na terenu. Sve kad bi Hrvati i Srbi prihvatili građansku BiH, neće je prihvatiti znatan dio Bošnjaka.

Za SDA je priča o građanskom uređenju BiH samo igra za dobivanje vremena i pridobivanje simpatija u određenim zapadnim političkim krugovima. Onaj kojemu je Erdogan politički uzor ne može biti za građansku državu zapadnoga tipa. U tako uređenoj državi došlo bi do koalicije između srpskih, hrvatskih i sekularnih bošnjačkih stranaka protiv SDA koja bi po uzoru na Erdogana željela malo više islama.

„Slijepi“ političari

Nažalost, o tome slijepa zapadna politika ne razmišlja puno. Kolonijalni duh nametanja stila života joj to ne dopušta. Unatoč tolikim propalim političkim pokušajima da se pojedinim zemljama nametne vlastiti pogled na život, pokušava se i dalje protežirati ono u BiH što nema nikakve budućnosti. Umjesto podržavanja titoističkih nostalgičara bilo bi bolje da pokušaju voditi iskrene razgovore s Bošnjacima o njihovim istinskim željama, te ih međusobno približiti. Uostalom, samo slijep političar ne vidi da su bošnjačke želje vrlo različite. Dok jugonostalgičari među njima sanjaju o Titovim vremenima, a „otpadnici“ od SDA o tome kako bi se mogli revanširati Izetbegoviću i preuzeti njegovu ulogu među Bošnjacima, ne skriva ovaj da mu je Erdogan uzor. Uostalom, Erdogan pokušava danas stvoriti modernu islamsku tursku državu prema konceptu Alije Izetbegovića(Islamska deklaracija) zaboravljajući da je prosperitetna država nemoguća s islamom koji ne uvažava znanost i prosvjetiteljski duh s univerzalnim vrednotama. Uostalom to se najbolje pokazuje po ekonomskoj nerazvijenosti u islamskim zemljama, ali i trenutnom stanju u samoj Turskoj koja stenje pod ogromnom inflacijom.

Samo naivan i nezainteresiran zapadni političar može vjerovati da su za čistu građansku državu oni kojima je uzor Erdogan.

Nažalost, neznanje i strah od bilo kakve islamske državice u BiH, što podgrijavaju oni koji se druže s takvima kao što je Schwarz-Schilling, ne dozvoljavaju im sagledati stanje nešto realnije, te potražiti rješenja koja bi mogla zadovoljiti tri konstitutivna naroda, ali i sve građane.

Što ako dođe do građanskog uređenja?

Dođe li doista pod pritiskom zapadne politike do građanskoga uređenje u BiH, pojavit će opasna previranja. Kao prvo većina Bošnjaka gleda na Aliju Izebegovića još uvijek kao oca bošnjačke nacije, iako on to nije. Prihvatio je nacionalnu odrednicu Bošnjak kako bi uspio povezati sve sekularne i vjerski orijentirane tadašnje Muslimane. Danas se pokazuje da ta ideja Muhameda Filipovića i Zulfikarpašića i nije zaživjela među svim Bošnjacima, u suprotnom ne bi se pojavila nova ideja koja protežira takozvanu bosansku naciju. To se svakako ne odnosi na Sejdića i Fincija, jer će i dalje ostati ono što jesu.

Iako Hrvati i Srbi odbijaju takvu ispraznu ideologiju, njezini najveći protivnici mogli bi postati određeni bošnjački krugovi, pogotovo oni koji razmišljaju o uređenju BiH s nešto više utjecaja islama. Prihvaćanje bosanske nacije umanjilo bi utjecaj islama na javni život u BiH. Tako nešto je neprihvatljivo svima onima koji smatraju da se BiH branilo kako bi se sačuvao i islam.

Dođe li do građanskoga uređenja BiH, bit će potisnut utjecaj religija na društvena događanja. Katolici i pravoslavci bi to još nekako i prožvakali s obzirom na to da religijsko danas u zapadnom svijetu, pa i onom pravoslavnom, nije bezuvjetno – iako to ponekad tako izgleda – vezano uz nacionalno. Vjernici Bošnjaci će to teško prihvatiti. Razlog za to leži u svijetu islama koji doživljava velika previranja u kojima vjerski pojam zajedništva nadilazi onaj nacionalni. Svijest o pripadnosti islamskoj zajednici (umma) postaje sve izraženiji u muslimanskim zemljama.

Moguća radikalizacija muslimana

Dođe li do potiskivanja islama kod Bošnjaka, probudit će se kod onih vjerskih orijentiranih nezadovoljstvo, jer BiH neće moći više biti tretirana kao islamska zemlja. A to bi dovelo do udaljavanja od Erdoganove Turske i islama na globalnoj razini. U slučaju da dođe do toga, pojaviti će se veliko nezadovoljstvo kod Bošnjaka vjernika koji će ostati u manjini. Upravo to nezadovoljstvo bi moglo dovesti do neželjenih posljedica, vjerojatno i do utjecaja radikalnijega islama na bosanskohercegovačke muslimane.

Onaj tko želi dobro stanovnicima BiH, bez obzira na naciju i vjeru, morao bi učiniti sve da ne dođe do toga. Nitko ne zna kakve bi se posljedice mogle izroditi iz tih previranja.

Ima bošnjačkih intelektualaca koji misle kako bi stvaranja bošnjačkoga entiteta ili izborne jedinice dovelo do radikalizacije među bh. muslimanima. Riječ je o prikrivenim unitaristima iako se predstavljaju kao pošteni Bošnjaci. Naprotiv, mislim da će prije doći do radikalizacije muslimana ukoliko islam bude u potpunosti potisnut u stranu. Na to nas upozoravaju i iskustva iz pojedinih muslimanskih zemalja u kojima je zapadna politika pokušala nametnuti svoj stil života.

I etničko i građansko

Utoliko je pametnije tražiti rješenje za BiH koje će omogućiti zadovoljstvo Hrvata, Srba, ali i vjerskih orijentiranih Bošnjaka, naravno i svih građana. Takva rješenja se mogu postići županijskim (kantonalnim) uređenjem BiH, pri čemu bi došlo do izražaja etničko i građansko. U tom slučaju morali bi i Srbi dati svoj doprinos dajući određene ustupke, shvaćajući napokon da Republika Srpska nije povezana tvorevina. Uostalom bolje je imati posla s još uvijek umjerenim bošnjačkim islamom, nego onim koji bi se zbog frustracije pao pod utjecaj muslimanskih radikalnih krugova u svijetu. A tih krugova – barem bi to trebao znati Schwarz-Schilling – ima jako puno i u zapadnim europskim državama. U BiH, srećom, nemamo još uvijek terorističkih čina islamista i zapadnih desničarskih revanšista.

Ne bude li BiH uređena po volji sva tri naroda, nitko ne može isključiti da do toga neće doći. Dođe li do toga, neće se Milorad Dodik osjećati dobro ni u samoj Banjoj Luci.

A ako doista dođe do županijskoga (kantonalnog) uređenja uvažavajući etničko i građansko, otvorila bi se za BiH mogućnost da jednoga dana postane tolerantnom zemljom kao što je Švicarska. Uostalom, ni Švicarska nije preko noći postala zemljom tolerancije i suživota. A postala je tada kad je shvatila da se etničko ne može zanemariti. Da je i danas tako pokazuje činjenica kako se kanton (županija) Jura od koji 30 000 stanovnika, u kojem većinski žive Švicarci francuskoga porijekla, odvojio tek 1979. od kantona (županije) Bern u kojem većinski žive Švicarci kojima je materinski jezik njemački. Utoliko bi ljudima poput Schwarz-Schillinga bilo bolje da uče nešto od Švicaraca nego od bosanskohercegovačkih jugonostalgičara, koji još uvijek sanjaju snove o jednoj zemlji, jednom narodu i jednom jeziku./HMS/

guest
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Limo
Limo
1 godina prije

Ako bih postane gradjanera, popovi i hodze će ostati bez posla a VAMPIR KOMSIC I NJEGOVI ĆE VASKRSNUTI.

NEKA nama popova da nas brane od sotone Komsica

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Limo
1 godina prije

Tako je!

Primus
Primus
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

It’s just a question of time
And it’s running out for you
It won’t be long until you’ll do
Exactly what they want you to

Primus
Primus
Šta ti kažeš na ovo?  Limo
1 godina prije

BIH će biti građanska ,to je samo  A Question Of Time

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Primus
1 godina prije

Samo ako opet SKJ dođe na vlast.

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

SRBI u Bosni i Hrvati su vještačke nacije…Garasanin NACERTANIJE 1844…STROSMAJER i Stadler pohrvacuju BOSNJAKE KATOLIKE..Kralj Cincar KARADJORDJEVIC ih evidentira kao vještačke trojedne elemente….DUDEK JOZA BRAVAR ih cementira..samoproglaseni SRBI i hrvati se dobrovoljno odrekli BOŠNJAŠTVA zbog mržnje prema islamu…stari cca 100 godina..oni jesu SASTAVNI DIO BOSNE ALI NE I KONSTITUTIVNI…KAKO SE TO POGERSNO PREVODI…ZAVNOBIH JE GRADJANSKA PLATFORMA…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Prije 1992 nisu postojali Bosnjaci. Zvali su se Muslimani.
Kako Sandzaklije postaju Bosnjaci ??

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Good point. I kosovski Muslimani su takođe bošnjaci?

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Mora se čitati HISTORIJA a ne POVIJEST i ISTORIJA

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Sto ti budalo znas o povijesti,najprije sapun pa parfem.Pozdrav od Uzp.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Šaćire, pusti svoje priče izvađene z konteksta nečijeg govora. Pusti svoju propagandu i idi opet u podrum onog hotela u Sa iz 1993 godine I raspitaj se kod hotelskog osoblja, čistačica i čitača, šta je to vještačka nacija.

a mene zovu djikan
a mene zovu djikan
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

auuu koliko minusa si dobio, aja cijelo vrijeme mislim ovo legalni portal

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
1 godina prije

NESRETNE MUJE BIIIDEN ZABORAVIO, A ONI MISLE DA ON MISLI NA NJIH PRED SPAVANJE. ISILOVCI SU SAMO POSLUZILI ZA RUSENJE KOMUNIZMA I JUGOSLAVIJE ZAPADU, SAD VISE NIKOM NE TREBAJU.MUJE PROSO VOZ.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
1 godina prije

Toliko su preterali u svojoj poganoj propagandi da ih i amuri odbacuju u ovo savremeno vrijeme.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
1 godina prije

Za rušenje JUGOSLAVIJE koja nije bila komunistička krivi su pojednako SRBI i HRVATI uzmeš li činjenicu da je komunista DUDEK Krivousti Njofra i da je komunista Zloba Milošević…FUNDAMENTALISTA ALJO je ostao zadnji borac za Jugoslaviju MAKAR asimetricnu…BLENTO nije znao za KARADJORDJEVO.. uslovno jedini ANTIKOMUNISTA MEDJU komunistima molio da se sačuva JUGOSLAVIJA…da je znao mržnju prema muslimanima od strane NJOFRE bilo bi drugačije..

Niđe veze
Niđe veze
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Muslimani su bili jedan od jugoslovenskih ravnopravnih naroda i niko ih nije mrzio. A onda je Izetbegović Alija krenuo u vjerski rat. Završio je u zatvoru, umjesto u psihijatrijskoj ustanovi. A ovdje su osuđenici na cijeni. Nekako su cool raji.

Hadži Murat
Hadži Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Niđe veze
1 godina prije

Samim tim što ih nazivaš Muslimanima sa veliko M se vidi kako ih niko nije mrzio.

Niđe veze
Niđe veze
Šta ti kažeš na ovo?  Hadži Murat
1 godina prije

U Jugoslaviji su živjeli Muslimani. Kad si ti rođen? I gdje tu vidiš mržnju? Puca te paranoja.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Niđe veze
1 godina prije

Bravo. 100% tačno.

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Niđe veze
1 godina prije

Hrvati su takodjer bili ravnopravni narod. Srbi i Slovenci isto. Crnogorci i Kosovari, Makedonci. Ne znam da li su se mrzili u SFRJ (ja ne, ni tada ni sada, nikoga), ali su se devedesetih javno zamrzili. Glavni-pocetni razlog, ujedno i uzrok ratova: dominacija Srba koju vise nitko nije zelio trpjeti! Zasto bi Muslimani trebali biti zahvalni sto ih se prije nije mrzilo, nego ih se “podnosilo”, toleriralo, kao benigne i nebitne? Kao bili ste zlocasti (a mi drugi smo superiorni i odlucujemo tko je u igri a tko je out), e sad vas mrzimo! Razmisljanje ucenika II osnovne…

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

Curice, tebi ne daju u džamiju, jelde? Htedoh te upitati jel te to tvoj ulični hodža naučio, pa onda skontah žene ne smiju u džamiju kod vas?

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Plitki govor mrznje. Gubim interes, nemam izazov…pri tom, volim Muslimane, iako ne pripadam tom narodu, jednako kao i Hrvate i Srbe. Ne sve Muslimane, ne sve Hrvate, kao ni Srbe. Samo odredjenog stupnja inteligencije i obrazovanja. Ne brini, nisi ni blizu. Ipak, ima iedna grupa – koju zalim…ne previse, doduse

Niđe veze
Niđe veze
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

Kakav si to ti problem sa svojom nacionalnom pripadnošću imala u Jugoslaviji?

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

TURE IMAS NA YOU TUBE ‘1990’ KAKO TVOJ ISILOVAC HALIJA IZMETBEGOVIC NAJAVLJUJE KRVAVI GRADJANSSKI RAT U VELIKOJ KLADUSI.

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
1 godina prije

Pozdravio vas papa. I porucio: ne mogu doci kod vas, iako se deklarirate za katolike, dok god je toliko mrznje u vas i dok tako prizemno vrijedjate druge ljude, za koje sebe smatrate nadljudima i nadnacijom na vrlo fasisticki nacin…

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

KOZO JA SAM SRBIN PRAVOSLAVAC.

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
1 godina prije

Oprostite, nisam vas prepoznala, nemate oznaku, a ne razlikujete se avazom u opcem lavezu sa hrvatske strane…a papina poruka i nije bila za vas jedinku, vec za vas grupu istojezicnih istofraznih…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
1 godina prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

Volimo te, Papa! Volimo te, Papa! 🎵🎵🎼🎶🎵

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Dodji u Sarajevo, ovdje svako malo svrati🤗

jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

ti volis Kacavendu

Dunja
Dunja
1 godina prije

Tri naroda + 2 entiteta (sa trećim na pomolu) = građanska država. Može al u Pindičičima! Znate li gdje je selo Pindičiči? Umjesto N stavite slovo Z, pa ćete saznati.

Last edited 1 godina prije by Dunja
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Vraća se RBIH…DODO DRŽIM TI FIGE…BOSNA JE NEMOGUĆA DRŽAVA ZBOG DVA FASIZMA…BOMO VIDELI

Mornar
Mornar
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ajde bijedo operi se da te mi krscani guzimo.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

A ko će mu obrijati dlake sa šupka? Tamo mogu da se uhvate razni paraziti. Neki su pokretljivi. Imaju noge. Hodaju. Skaču…

Hadži Murat
Hadži Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Nismo mi pederi. Traži među svojima

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Hadži Murat
1 godina prije

Eno grbavički hodža ziozgu malog mujicu…

Hadži Murat
Hadži Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Katolici poznati po pedofiliji ✝️❤️

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Tebi žao…znamo to…

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Jel ti zupnik dao blagoslov na te rijeci? Ili mati, dok navecer pred veceru s krunicom u ruci krunicu moli?

jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
jutroklik za hasu, blanku ,dunju i ostale vlaske j
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

murate obladali te ovi hrvatski Pravoslavci

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Buš videl, buš…

Hadži Murat
Hadži Murat
1 godina prije

Ili građanska ili čovićev feudalizam. Naravno, građanska!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hadži Murat
1 godina prije

Nikad, pa ni tad. Previse je krvi palo da ne bude gradjanska, a preko nasih poginulih se ne prelazi nikad!!!!!!!!!!!!!!!

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Hadži Murat
Hadži Murat
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ni preko naših naravno. Nikad uzp

Boss
Boss
1 godina prije

Gradjanska ili aparthejd- izbor je jasan, jedan covjek, jedan glas. Svi jednaki pred zakonom. Religija, nacionalnost… privatna stvar.

Sarajka
Sarajka
1 godina prije

Najbolja mi je ova “Dunja”, rjecnik jedne dame iz grupe Moldavki nedavno uhvacenih u Mostaru. Naravno, osobno poznajem obrazovane i pismene Hercegovke, tako da znam da je ovo samo ” kprov” …

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

Ma naravno kozo, imaš pičku – iskoristi je! Zato ja vozim Cayenne, a ti mujina jaja.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

A i da te naučim – Moldavke su pravoslavke. A ja nisam.

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Ma hajd, sta ima veze…kakva si takva si, nisi ti kriva…a mozda do sutra promijenis misljenje…

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Sarajka
1 godina prije

Pa budes i pravoslavka….kako ono rece, ljudi se mjenjaju, sebe i stavove, danas Tudjman, sutra Dodik, jbg (ovo jbg ces sigurno shvatiti)

Sarajka
Sarajka
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
1 godina prije

Samo voziiiii

Derim
Derim
1 godina prije

Vi i vase fantazije..
Kod vas svaki dan “evo raspada se Bosna,evo nema je vise,evo sad ce nestati,bla bla blaa…
Nadate se i mastate,a ona stoji vec 900 godina.
Gledamo vas i smijemo se vasem jadu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Kako te mama zove?

a mene zovu djikan
a mene zovu djikan
1 godina prije

Ljudi ja ovu Dunju nista ne razumijem, moze li ko to da prevede na bosanski ili hrvatski jezik