Published On: Sri, lis 13th, 2021

Hoće li Izetbegović, Čović i Špirić na kavi deblokirati rad Doma naroda Parlamenta BiH?

Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas bi, kako su najavili Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ), na kavi trebali razgovarati o eventualnoj deblokadi ovog doma državnog parlamenta.

Izetbegović, koji je predsjedatelj ove zakonodavne institucije, i Čović, koji je zamjenik predsjedatelja, u ponedjeljak, 11. listopada, najavili su ovaj razgovor. Nikola Špirić (SNSD), koji je također zamjenik predsjedatelja Doma naroda, nije se javno očitovao o tome hoće li prisustvovati ovoj vrsti sastanka.

Rad državnih institucija, među kojima je i Parlament Bosne i Hercegovine, blokiran je već skoro tri mjeseca. To je posljedica odluke političara iz Republike Srpske da ne sudjeluju u radu državnih institucija. Razlog za ovakav stav je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka iz jula ove godine da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Usprkos odluci o blokadi državnih institucija, Vijeće ministara je krajem prošlog mjeseca usvojilo odluku o privremenom financiranju. Opozicija u Republici Srpskoj ovaj potez spočitava vladajućem SNSD-u smatrajući da je prekršena odluka o bojkotu.

Politička situacija u državi u međuvremenu se dodatno komplicira. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

To je poručio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio da šumsko područje u Republici Srpskoj nije u vlasništvu entiteta, već države.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni dužnosnici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Neka nam samo deblokiraju Dragančeta i mi presretni ! Šala mala, Draganče – ništa ne potpisuj . ovo je navlakuša!!!

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
1 godina prije

Dokika vise nigdje ne zovu!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Dodik se upisao u Knjigu ožalošćenih za BiH i više ne navraća u Sarajevo, to si stvarno u pravu 😉 …

Last edited 1 godina prije by Mene kliču Haso_2
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Uvjet svih uvjeta je Izborni zakon, takav da se više nikad, ali nikad ne može dogoditi da muslemani biraju Hrvatima ljude u domove naroda i za člana predsjedništva, jednako tako nema nikakove redukcije ovlasti domova naroda na štet u Hrvata.
Dalje se mogu samo dogovarati tehnikalije.