Subota, 22 lipnja, 2024

Hoće li Britanija izigrati Škotsku?

Must Read

Škotska će dobiti više autonomije bez ikavih “možda ili ali”, objavio je ured britanskog premijera Davida Camerona, nakon što je premijer Škotske u ostavci Alex Salmond optužio njega i druge političare da su obmanuli građane da glasuju protiv neovisnosti.

”Premijer i ostali lideri jasno i nedvosmisleno su obećali da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do siječnja. Oni će se toga držati – bez ‘ako’ i ‘ali’ “, naglasio je izvor iz Cameronova ureda.

Naime, britanska vlada odbacila je tvrdnje lidera Škotske nacionalne stranke i škotskog premijera Alexa Salmonda da se tri vodeće britanske stranke ne pridržavaju obećanja o proširenju ovlaštenja za Škotsku, ističući da su se one “jasno obvezale” na to i da je vlada postavila “precizan raspored”.

Salmond je u izjavi za britanski javni servis izrazio uvjerenje kako su birači uoči referenduma o neovisnosti obećanjima lidera tri glavne britanske stranke – vladajuće Konzervativne stranke Davida Camerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske strane Nicka Clegga, prevareni. Sve tri stranke podržale su kampanju protiv neovisnosti, prenosi Tanjug.

”Oni koji su glasovali protiv mogu biti ljuti što su zaokružujući “Ne” – “zavedeni”, “obmanuti” i “prevareni”, rekao je škotski premijer, koji je poslije objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku za studeni.

Podsjećamo, na povijesnom referendumu u četvrtak, većina od 55 posto birača u Škotskoj glasovala je protiv državne neovisnosti.

Agencija France Press prenijela je kako je nekoliko sati po objavljivanju rezultata referenduma, Cameron nagovjestio da bi šira autonomija za Škotsku trebala biti praćena širom autonomijom Engleske, što do tada nije bilo priopćavano a što se, kako je rekao “ne može više ignorirati”.

Prema riječima Camerona, svaki dogovor poslije referenduma treba biti fer i trajan.

Plan za predaju Edinburgu novih ovlasti (devoluciju) razradio je član britanskog parlamenta i bivši premijer, Škotlanđanin, Gordon Brown, a Cameron je najavio da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do siječnja, prenosi Tanjug.

Prema BBC-iju, usvajanje zakona uslijedit će tek poslije izbora u svibnju 2015. godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -