Published On: Fri, Aug 25th, 2017

HNS BiH treba kao MOST u RH postaviti uvjete za izbor vlasti

Ne dogodi li se kakvo političko čudo obraćenja i iznenadnog popravljanja odnosa između ključnih hrvatskih i bošnjačkih federalnih partnera te se ne provedu izmjene Izbornog zakona BiH, onda će zasigurno biti ugrožena uspostava vlasti nakon sljedećih izbora, te će porasti međusobni apetiti aktera u ovoj političkoj areni, piše Večernji list BiH.

Do sada to nije bila politička praksa, ali se u Hrvatskom narodnom saboru BiH razmišlja da se partnerima s bošnjačke strane dostavi ponuda bez koje neće biti moguće uspostaviti vlast.

Radi se o receptu kojega je u političke odnose inovirao politički pokret MOST u Hrvatskoj s ulaskom u vlast s HDZ-om Hrvatske.

Ponuda koja se ne odbija odnosila bi se na nekoliko važnih institucionalnih zaštita u pogledu funkcioniranja vlasti, raspodjele prihoda, odnosa prema braniteljima te odnosima između viših i nižih razina vlasti.

U slučaju pak da se ne promijeni Izborni zakon do održavanja izbora onda se kao prva točka i uvjet za uspostavu vlade moraju staviti izmjene Izbornog zakona.

Umjesto ministarskih resora i raspodjela mjesta javnih poduzeća, hrvatsko-bošnjački odnosi se jednom zauvijek moraju urediti upravo preko izmjena odredaba Izbornog zakona kojega je osporio Ustavni sud BiH, a tiču se popunjavanja Doma naroda, te dodatnog zahtjeva na kojima inzistiraju Hrvati a tiče se izbora člana državnog Predsjedništva./HMS/