Published On: Pon, sij 8th, 2018

HM koristio crnog dječaka kao modela za duksericu s natpisom ”najbolji majmun” pa se izvinio

Modna tvrtka H&M izvinila se jer je koristila crnog dječaka kao modela za dukserice s natpisom “najbolji majmun u džungli”.

Nakon izvinjenja, tvrtka je ubrzo sa službene stranice uklonila reklamu s crnim dječakom, dok dukserica nije povučena iz online prodaje. Izvinjenje je uslijedilo nakon niza optužbi korisnika društvenih mreža protiv švedske tvrtke.

Fotografija je uklonjena sa svih H&M kanala i izvinjavamo se svima koje je možda uvrijedila“, kazala je glasnogovornica tvrtke H&M Anna Eriksson.

Fotografija crnog dječaka u zelenoj dukserici pojavila se prvo na britanskoj verziji švedske maloprodajne prodavaonice. Korisnici društvenih mreža istaknuli su kako su sve druge dukserice sa slikama životinja iz iste kolekcije reklamirala bijela djeca.

Brojne kreatore i modne dizajnere naljutio je ovakav postupak tvrtke H&M. Mnogi su prokomentirali kako je H&M “izgubio mozak” te pozvali druge dizajnere da obraćaju više pažnju na njihove modne tvrtke.

Na Twitteru se čak pojavila i popravljena verzija H&M-ove fotografije na kojoj je crni dječak nacrtan s duksericom na kojoj piše “najbolji dječak”.

H&M nije prva modna tvrtke koja se suočava s optužbama za rasističko reklamiranje. Prije nje to su bile tvrtke Dove, Kellogg i Beiersdorf.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare