Published On: Pet, velj 8th, 2019

HKD Napredak Zagreb: Franjo Topić obmanjuje

Zahtjev za objavu ispravka i odgovora HKD NAPREDAK – ZAGREB na informaciju (članak) HKD NAPREDAK iz Sarajeva objavljen u Večernjem listu u br. 19740 od 23. siječnja 2019. god.

Obraćamo Vam se u povodu članka objavljenog u Večernjem listu br. 19740 u srijedu 23. siječnja 2019. god. na str. 19. u izdanju za Hrvatsku i na str. 31. u izdanju za Bosnu i Hercegovinu pod naslovom „Napredak protiv obmana”, koji potpisuje odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović kao punomoćnica HKD NAPREDAK iz Sarajeva, registriranog i u RH kao strana udruga.

Prije samog teksta odgovora moramo Vam kao glavnom uredniku Večernjeg lista iznijeti stav HKD Napredak-Zagreb o navedenom članku i objavljivanju istog u Vašem listu.

Prije svega, nije iz navedenog članka jasno tko je autor istoga i tko za takvu informaciju odgovara.

U uvodu stoji da Vam se obraća odvjetnica Znidarčić-Begovićosobno kao dugogodišnja punomoćnica HKD Napredak iz Sarajeva iz osjećaja svoje profesionalne i moralne obveze, dok tekst potpisuje kao punomoćnica koja zastupa navedeno društvo.

Drugo, u takvom članku pisac članka iznosi tvrdnje o pravnom statusu i djelovanju HKD Napredak-Zagreb, za koje čak navodi i da su predmet sudskih postupaka, a da pritom ne navodi nijednu odluku bilo kojeg suda ili nadležnog tijela o tim pitanjima.

Jedno je iznositi svoja mišljenja i argumentirati ih, a nešto sasvim drugo iznositi takve tvrdnje pozivajući se na nadležne institucije bez dokaza o tome.

Imajući u vidu sada već, nažalost, i čitavu povijest ovakvih javnih istupa HKD Napredak iz Sarajeva odnosno njegova predsjednika mons. Franje Topića protiv HKD Napredak-Zagreb u Vašim i u drugim novinama i medijima, evidentno je da se radi o postupanju s ciljem neistinitog informiranja javnosti, a prije svega članstva Napretka u cjelini, a sve s ciljem o kojem više navodimo dalje u odgovoru.

S obzirom na sve navedeno, smatramo da su takvi članci suprotni Zakonu o medijima i da se ne bi smjeli objavljivati, a pogotovo ako se, kao u ovom slučaju, radi o plaćenim promo člancima, jer bi to značilo i da svatko može platiti i u Vašem listu iznositi sve što želi, neovisno o Zakonu o medijima i pravilima novinarske struke.

Stoga ćemo radi zaštite svojih prava i interesa u slučaju da se takvo postupanje ponovi poduzeti sve potrebne pravne radnje kako protiv potpisnika takvih informacija tako i protiv medija odnosno nakladnika i glavnog urednika koji ih objave.

Na temelju odredaba Zakona o medijima molimo da objavite ovaj ispravak i odgovor u svim izdanjima u kojim je objavljen uvodno označeni članak sljedećeg naslova i sadržaja:

„Napredak-Zagreb protiv obmana Franje Topića!

U navedenom članku odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović piše da javnosti daje na uvid točne i istinite podatke i činjenice o Napretku, navodeći da to čini kao dugogodišnja punomoćnica Napretka iz Sarajeva, smatrajući to svojom profesionalnom i moralnom obvezom.

Radi cjelovitog i istinitog informiranja javnosti prije svega je potrebno obavijestiti javnost da je ista ta odvjetnica istovremeno bila i punomoćnica HKD Napredak-Zagreb.

Stoga je u takvoj situaciji sukoba i sporova koje ta odvjetnica navodi ovakvo zastupanje jedne od dviju stranaka koje je ranije zastupala kršenje pravila odvjetničke struke.

U članku stoji da je HKD Napredak iz Sarajeva jedinstveno kulturno društvo. Radi boljeg razumijevanja suštine stvari ovdje dodajemo i to da je te davne 1902. god. ono osnovano s ciljem stipendiranja.

U pravnim porecima demokratskih država udruge građana moraju biti ustrojene i djelovati na demokratskim principima.

I baš zato što je Napredak jedinstveno društvo njegovi članovi i njegove podružnice, u skladu s tim demokratskim principima, imaju itekako pravo pitati mons.

Franju Topića kako upravlja i raspolaže milijunima kuna prihoda od imovine Društva i donacija (HEP, INA i dr.), dok s druge strane dodjeljuje stipendije čiji bi broj i iznos morao biti znatno veći u usporedbi s tim prihodima i dok zbog nemogućnosti financiranja podružnice vrlo teško djeluju ili čak i prestaju s radom.

A sve to danas u uvjetima postojanja i rada u novim državama nastalim raspadom bivše države i u situaciji gotovo masovnog iseljavanja pogotovo mladih ljudi iz BiH i Hrvatske.

Nasuprot tome, HKD Napredak-Zagreb, bez ikakvih prihoda, zahvaljujući isključivo dobročinstvu pojedinaca, uspijeva dodijeliti nekoliko stipendija!

O tome se ovdje radi. Vodstvo Napretka-Zagreb je takve probleme i pitanja postavilo mons. Topiću kojemu se takva pitanja ne sviđaju, pa je iz Sarajeva, pod plaštem Središnje uprave, slijedio odgovor kojim je zaprijećeno „…da se nikad više ne dogodi da netko istražuje i pregledava financije Središnje uprave…“.

Nakon toga iz Sarajeva slijedi i samovoljno nezakonito „raspuštanje“ tog nepodobnog Upravnog odbora HKD Napredak-Zagreb, koje mons. Topić danas pokušava prikazati kao da više ne postoji podružnica u Zagrebu i da Napredak u Zagrebu danas djeluje kroz paralelnu udrugu Napretkov kulturni centar i trgovačko društvo Napredak futura d.o.o. (koje upravlja Napretkovim nekretninama i u kojem je mons. Topić zaposlen i ostvaruje plaću).

Zar je to jedinstvo stoljetnog Napretka ograničenog trajanja – dok netko ne pita o upravljanju imovinom?

Javnosti je već iz medija poznat ovaj sukob kao i to da je skupština HKD Napredak-Zagreb u rujnu 2017. god. jednoglasno donijela odluku da se DORH-u podnese prijava o sumnji u zakonitost poslovanja Napretka iz Sarajeva kao strane udruge u RH i navedene udruge Napretkov kulturni centar i tvrtke Napredak futura d.o.o.

Prijava je podnesena, no do danas nije poznato što je u vezi s njom poduzeto.

Iz svega ovoga jasno je da su ovakvi medijski istupi i tendenciozni članci pojedinaca osobno ili u ime HKD Napredak iz Sarajeva i mons. Franje Topića samo pokušajstvaranja medijske prašine i skretanja pažnje javnosti sa suštine stvari, a to je svrha zbog koje Napredak postoji, što i kako radi i u vezi s tim kolike prihode ostvaruje, a koliko stipendija dodjeljuje.

Već smo ranije ukazivali na to da je mons. Topić u sukobu i s drugim ljudima i podružnicama u Napretku (Mostar, Varaždin i dr.), ali trenutno je na udaru samo Napredak-Zagreb zbog ogromne imovine koja se u Zagrebu nalazi.

No, kao što je vidljivo iz svega, ne radi se ovdje o nikakvim pojedincima iz vodstva zagrebačkog Napretka koji ruše Napredak i otimaju imovinu.

Na web stranicama HKD Napredak-Zagreb vidljivo je tko su sve članovi tijela toga društva koji u radu istoga sudjeluju besplatno i bez ikakvoga interesa, pogotovo materijalnoga, kako se to često zlonamjerno nameće iz Sarajeva.

Ovakvi postupci i istupi u medijima nanose Napretku nemjerljivu štetu. Zato HKD Napredak-Zagreb smatra potrebnijim i korisnijim dijalog uz uvažavanje drugačijih ili suprotnih mišljenja i otklanjanje uzroka sukoba demokratskim i transparentnim upravljanjem umjesto vladanjem prijetnjama, zabranama, kojekakvim raspuštanjima u maniri despotskih i totalitarnih političkih režima.“

U Zagrebu 26. siječnja 2019. god.

S poštovanjem, HKD NAPREDAK – ZAGREB,

Predsjednik: mag. art. spec. oec. univ. Miljenko Puljić /dugogodišnji ravnatelj Zagrebačke filharmonije, upravitelj marketinga Kazalište Komedija Zagreb, Culture consultant University College Edward Bernays/

Dopredsjednici HKD Napredak-Zagreb: prof. dr. sc. Ivica Kisić, dipl. ing. agr. /red. prof. Sveučilišta u Zagrebu, Agronomski fakultet/, dr. sc. Tomislav Dubravac, dipl. ing. šum. /znanstveni savjetnik u trajnom zvanju – predstojnik Zavoda za Uzgajanje šuma Hrvatskog šumarskog instituta/.

Članovi Upravnog odbora: prof. dr. sc. Vlado Jukić, dr. med. /ravnatelj Klinike za psihijatriju “Vrapče”-Zagreb/; Bosiljko Mišetić dipl. iur. /ministar pravosuđa 1991.-92., savjetnik predsjednika republike RH 1994.-95., potpredsjednik vlade RH 1995. godine, Saborski zastupnik 1995.-1999. g./; dr. sc. Srećko Sladoljev, biolog i imunolog /voditelj Odjela za istraživanje i razvoj Imunološkog zavoda u Zagrebu/; Rajko Dumančić, dipl. iur. /stožerni brigadir HV – Hrvatski generalski zbor/; Juro Martinović, dipl. iur. /saborski zastupnik 8. saziva Hrvatskog sabora od 28. prosinca 2015. do saziva novog Sabora 14. 10. 2016., sada državni tajnik Ministarstva pravosuđa RH/; mag. art. Vinko Kraljević /akademski glumac Kazališta Komedija Zagreb/; Vinko Hrkać, dipl. iur. /prokurist/; Franko Čuvalo, dipl. ing. arh. /predsjednik Planinarskog društva HKD Napredak-Zagreb/; Fabijan Jokić, dipl. ing. str. spec. tr. com. /direktor Gamabon d.o.o./; Franjo Marić, prof. fizike, publicist /Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava Zagreb/.

Članovi Nadzornog odbora: Tomislav Antunović, predsjednik NO HKD Napredak-Zagreb /direktor i vlasnik Antunović d.o.o. /; doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić /prim. dr. med. plastični kirurg – Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu/; odvjetnik Draško Semren, dipl. iur. /samostalni odvjetnički ured/; mr. sc. Ante Pleš, dipl. oec. /Viši upravni savjetnik Ministarstvo financija Zagreb/; Diana Burazer-Delalić, dipl. ing. matematike /književnica – član P. E. N-a, DHK, DHK HB, DP BiH/;

Sud časti: Akademik Berislav Topić; Ferdo Kurtić, dipl. oec.;

Tajnica: dr. sc. Ljiljana Katičić, hrvatska znanstvenica