Subota, 15 lipnja, 2024

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar organizirala predstavljanje zbornika ‘Treperava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika’

Must Read

Zbornik pod nazivom “Treperava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika”, u izdanju HKD Napredak podružnica Vitez, a koji je priredio književnik Anto Zirdum, predstavljen je u utorak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na početku je u ime organizatora pozdravne riječi uputio predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik Središnje uprave HKD-a Napredak Miroslav Landeka.

Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik HKD Napredak

Istaknuo je činjenicu kako  je  zbornik “Treperava svjetlost” još jedan u nizu naslova Napretkove nakladnička djelatnost,a  kojoj će Društvo i u budućnosti, pored stipendiranja studenata,  pridavati značajnu pažnju.

– Drago mi je da je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar nakon Viteza, Sarajeva i Tuzle domaćin  predstavljanja ovog zbornika koji je na ponos cijelog Napretka,  a Središnja uprava HKD Napredak s financijskom potporom sudjelovala je u ovom vrijednom projektu. Od 2019. godine, otkada je utemeljeno Povjerenstvo za izdavaštvo i medije, bili smo nakladnici ili sunakladnici 30 projekata, a neke poput ovoga s ponosom ističemo. Svjedoci ste da smo bili izdavači i monografije “Austrougarske utvrde u BiH”, čime se Bosna i Hercegovina legitimirala, kao jedina od zemalja iz bivše Austrougarske monarhije, uz Hrvatsku i Crnu Goru, koja ima popisane, opisane, poslikane sve utvrde koje još i danas postoje i one koje su nekada bile – kazao je Landeka.

Anto Zirdum, priređivač Zbornika

Govoreći o zborniku  Anto Zirdum je naveo kako su u ovoj panorami poezije izabrane pjesme 120 pjesnika s po jednom pjesmom objavljenom u glasilima Društva, primarno u godišnjacima, a zatim i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije objavljenima u nakladi Napretka.

– Radi se o književnicima koji su članovi HKD-a Napredak, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne projekte Društva. Treperava svjetlost je sintagma iz stiha jednog manje poznatog pjesnika, ali ona hoće kazati da su pjesnici ta posljednja svjetlost u ovoj našoj sumračnoj zbilji, odnosno bića koja održavaju svjetlost da se potpuno ne ugasi – kazao je Zirdum.

Književnica i članica HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Anita Martinac ustvrdila je kako je priređivač imao težak posao odabrati 120 pjesama i 120 pjesnika.

Anita Martinac, književnica

– Na kraju knjige nalazi se abecedni popis svih književnika i suradnika HKD-a Napredak, njih ukupno 388. Interesantno je da se nakon tog popisa nalazi i jedna prazna stranica s crtama gdje možemo dopisati eventualno sve one za koje mislimo da ne dostaju, a ja bih tu odmah dodala ime mostarskog književnika Ive Kljajo koji spada u naraštaj prešućenih hrvatskih književnika koji je nestao 1945. godine – kazala je Martinac.

Uz Anitu Martinac, koja je pročitala svoju te nekolicinu odabranih pjesama iz zbornika, svoju pjesmu pročitao je moderator predstavljanja Ivan Vrljić,  tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mosta.

Ivan Vrljić, moderator predstavljanja

A  svoje pjesme također su pročitali  pjesnikinje i pjesnici Marina Kljajo Radić, Miljenko Buhač, Radica Leko, Miljenka Koštro,  Zdravko Kordić, Anto Zirdum, Marela Jerkić-Jakovljević i Branko Serdar.

Svojim nastupom ovu uistinu lijepu i značajnu pjesničku večer u Mostaru obogatio je glazbenim nastupom  na gitari Ivan Mijić učenik 4.a razreda Gimnazije fra Grge Martića.

Predstavljanju su, između ostalih, nazočili Josip Nikolić član Središnje uprave HKD Napredak, Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez, Zoran Kupreškić, član Nadzornog odbora HKD Napredak i drugi.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -