Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Ukrajini

NEW YORK – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se danas kako bi raspravljalo o situaciji u Ukrajini.

Sastanak je uslijedio nakon što su Ukrajina i njezine pristaše pozvale na hitan sastanak kako bi se pozabavili ruskim zračnim napadima, nakon današnjeg najvećeg napada Moskve od početka rata.

Nakon početka sastanka nekoliko članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu, javlja Reuters.

“Napadi su bili očajnički i uzaludan pokušaj Rusije da povrati zamah u ratu s Ukrajinom. Neće uspjeti”, rekla je britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward.

Ruski udari diljem Ukrajine u petak ubili su 31 civila i ranili više od 160, prema ukrajinskim dužnosnicima.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro je osudio napade Ruske Federacije na ukrajinske gradove, civile i objekte kritične infrastrukture, rekao je glavni tajnik UN-a Stefan Dizarik.

“Glavni tajnik oštro osuđuje granatiranje velikih razmjera od strane Ruske Federacije ukrajinskih gradova i mjesta diljem zemlje, uključujući civilne objekte i kritičnu infrastrukturu”, stoji u priopćenju.

Glavni tajnik također je ukazao na smrt i ranjavanje velikog broja civila, prenosi B92.net.

Ruska Federacija izvela je u petak veliki raketni napad na Ukrajinu, napadajući Kijev, Lavov, Harkov, Konotop, Dnjepar, Zaporožje, Odesu i druge gradove.