Published On: Sub, ruj 16th, 2017

Hit reklama: Naučite malo engleskog kao Melania!

Pet reklamnih plakata i samo jedna rečenica hrvatske reklame zapalili su društvene mreže

Reklama za Američki Institut koju je napravila Ivis Burić, talentirana 26-godišnja stručnjakinja za marketing i odnose s javnošću napravila je pravi boom u svjetskim medijima te je savršen primjer kako s malo humora možeš odlično privući pozornost.

Glavni lik reklame je američka prva dama, Melania Trump, uz koju stoji natpis “Just imagine how far you can go with a little bit of english” (Zamislite koliko toga možete postići s malo engleskog).

Tako je Melania uzeta kao primjer nekog tko je naučio malo engleskog (ili malo više, ovisi o tome razgovarate li s njenim kritičarima ili obožavateljima) te se uspela na jednu od najistaknutijih svjetskih pozicija. Prema Melanijinoj biografiji, ona govori čak šest jezika – materinji slovenski, engleski, francuski, njemački, talijanski i hrvatsko-srpski.

Cilj reklame je potaknuti ljude na učenje engleskog u privatnoj jezičnoj školi u Zagrebu, a sa samo pet reklamnih plakata i jednom snažnom rečenicom privukla je ogromnu pozornost.

Usmjerena je na sve brojniju hrvatsku emigraciju koja traži priliku za uspjeh i zaradu u inozemstvu u zemljama poput Kanade, Irske i Australije, a lik Melanie ispred američke zastave je nacrtao ilustrator Ivan Turčin.

– Poruka se nedvosmisleno referira na osobu koja je, uz malo znanja stranog jezika, dogurala do pozicije jedne od najmoćnijih osoba na planetu – rekla je Burić za Večernji list, naglasivši kako sama poruka nije nimalo uvredljiva.

Budući da najpoznatija Slovenka u svojoj rodnoj zemlji ima odvjetnički tim koji pazi na njen ugled, pitanje je hoće li ona ovu reklamu prepoznati kao afirmativnu.

U svakom slučaju, koliko je kampanja kao takva uspješna svjedoče napisi o hrvatskoj reklami u brojnim svjetski medijima – od Washington Posta, Telegrapha, Politica, Newsweeka…