Utorak, 23 travnja, 2024

HERCEGOVAČKI PROVINCIJAL: Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje

Must Read

Provincijalat Hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije oglasio se priopćenjem za javnost. Priopćenje, koje potpisuje provincijal fra Jozo Grbeš, Hrvatski Medijski Servis prenosi u cijelosti:

-Fra Leo Petrović bio je častan i pravedan čovjek! Ponosan sam zvati ga mojim predšasnikom. Ubili su ga partizani iz mržnje prema vjeri kao što su ubili više od 600 hrvatskih svećenika, a po svršetku rata stotine nevinih osudili na dugogodišnje zatvorske kazne, na čelu s pravednim i blaženim Alojzijem Stepincem. Časni su to ljudi. Živjeli su u teškim vremenima rata 1940-ih godina.

Veljača je puna sjećanja na ubijenu našu braću. Čak ih je 45 ubijeno u veljači 1945. godine. Veljača je naš mučenički mjesec, a ta godina annus martyrum.

Ovih tjedana, upravo u veljači, svjedoci smo novog zla iskazana u riječima. U romanu Dragana Markovine 14. februar 1945. ispisano je toliko mržnje prema našem dragom provincijalu fra Leu Petroviću da je teško vjerovati da ovaj čovjek živi u 2024. godini. Markovina napada jednu ideologiju (ustašku), a brani drugu ideologiju (komunističku) i to preko imena naše braće. One dijaboličke riječi koje Markovina stavlja u usta provincijala dr. fra Lea Petrovića u potpunoj su suprotnosti sa svim onim što je on živio i za što se zalagao, i dakako u potpunom raskoraku sa svim povijesnim dokumentima koje posjedujemo.

Žao mi je gospodina Markovine jer je puno tame u njegovu pisanju. Žao mi ga jer je očito vođen nasljednom komunističkom ideologijom iz koje ne može izići. Žao mi ga jer širi mržnju u gradu iz kojeg je otišao. Krug zla utemeljen na Markovininu romanu nastavio se u planiranoj predstavi “Oslobođeni Mostar” redatelja Zlatka Pakovića. Mržnja uvijek rađa mržnjom, a laž ratovima. Gospodin Markovina se ograđuje od Pakovića jer Paković “iskrivljuje” njegov roman, a ne vidi da on sam, Dragan Markovina, gazi istinu i stvara temelje za još veće laži i dublje mržnje.

Papir podnosi svašta, a posebice puno laži, bez obzira je li to ona pisca Dragana Markovine ili ona novinara Dalibora Milasa u Večernjem listu ili nekih ideoloških portala, poskoka ili pismonoša. Žao mi je ljudi kad im se zbog laži više ne može vjerovati.

Žao mi tih ljudi. Stalno su u napadačkom modusu bez obzira na teme. Žao mi svih ovih i onih koji misle da se rušenjem gradi i da se napadima stvara. “To stalno laganje i nema za cilj da narod povjeruje u laži već je cilj da ni u što ne vjeruje…” (Hannah Arendt). Tako se stvara intelektualni i moralni kaos.

Mi, franjevci biramo mir i dobro, živeći mir i čineći dobro kako bi ljubav rađala ljubavlju. Tako se jedino može graditi budućnost, razumjeti druge, biti blizak patnicima, donijeti ljubav, govoriti istinu i uspravno kročiti ovom zemljom. Molimo da svjetlo istine uvijek nađe put. Ta bolje je govoriti istinu nego laž. Bolje je činiti dobro nego zlo. Bolje je praštati nego suditi. Bolje je biti slobodan nego sužanj./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Džudžan
Džudžan
1 month ago

PETROVIC DR. LEON, franjevac, provincijal hercegovackih franjevaca
– red za zasluge I. stupnja.

Red za zasluge osnovan je kao “vidljiv znak priznanja za zasluge stečene u miru i u ratu za hrvatski narod i Nezavisnu Državu Hrvatsku”. Red je imao dva obilika: jedan, namijenjen kršćanima, imao je oblik križa krstionice kneza Višeslava (oko 800.), a drugi, u obliku “bosanskog ljiljana”, a dodjeljivao se muslimanima. Način nošenja vrpce bili su jednaki za kršćane i muslimane. Velered se nosio na lenti prebačenoj s desnog ramena na lijevi bok, gdje je vrpca bila složena u vezanku (mašnu). Osmerokraka srebrna zvijezda nosila se na lijevoj strani grudi.

Red za zasluge 1. stupnja sa zvijezdom nosio se na lentici ispod vrata, s manjom srebrnom zvijezdom na grudima. Žene su nosile lenticu složene u vezanku, koja se iglom pričvršćivala na odjeću. Red 1. stupnja nosio se bez zvijezde, na isti način kao i Red 1. stupnja sa zvijezdom.

Džudžan
Džudžan
1 month ago

Nego brate zašto se nekad, za tmurnih dana i reume, ne sjetiš i pokojne braće fra Zlatka Sivrića i fra Serafina Dodiga. Bit će da tu orden ipak igra ulogu neku ulogu, pa ste potonjeg poshumno simbolički ubili ukidajući naziv ulice koja je nosila njegovo ime. Nekako se ta dvojica, a bilo ih je i više, nisu uklapila u novonastali narativ. Onaj narativ koji je pomiješao ubijene đelate sa nevinim žrtvama poraća i sve ih sveo na “nevine hrvatske žrtve pale za hrvatsku slobodu”. Lipo je i božanski cinično što su tvorci jednoumlja danas ujedno i šampioni jednoumlja od juče. Čovjek može promijeniti kožu, ali dušu nikada.

kosorka
kosorka
1 month ago
Reply to  Džudžan

sto je s fojnickim frtrima o njima nikd ni rijeci. sve cemo vjecno spominjat sto nama ide u prilog. koliko se krscana svski dan ubijeu islamskom svijtu u francuskoj i td. fra juzo grbes ni rijeci a nasa braca u ndh mogu sve oprasta iim se .pkajmo se svi za grijehe i oprostotimo jedni drugima.

Džudžan
Džudžan
1 month ago
Reply to  kosorka

Uvijek, ali uvijek idu niz struju. Sad su oni najveće žrtve, uvijek nevine naravno, partizana koji su kao htjeli uništit sve katoličko. Tako da hercegovačku braću koja su nosili orden “Bratstva i jedinstva” i umrli prirodnom smrću treba izbrisati iz povijesti, dok onim ubijenim, i to isključivo od strane partizana, treba čistiti biografiju i uzdizati ih u mučenike.
Fojničke fratre neće spominjati da im se štogod ne dogodi sa imovinom u zelenom dijelu federacije. Ahdnamu 2.0 treba čuvati ko oko u glavi.
U kom smjeru trenutno idemo doživi li fra Jozo, daće Bog, još 10-20 godina dočekat će čast da blagoslovi brak izmeću kakvog Jure i Bobana.

Estagfirullah 😨 - the Devil is in White Hous 😨!
Estagfirullah 😨 - the Devil is in White Hous 😨!
1 month ago

Opet šuplja a.h.d.n.a.m.a.š.k.a 🙁 🙁 …

Estagfirullah 😨 - the Devil is in White Hous 😨!
Estagfirullah 😨 - the Devil is in White Hous 😨!
1 month ago

Bokca mu , jed je i riječ a.h.d.n.a.m.a banovana 🙁 🙁

Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x